Svédország sorozna a menekültválság miatt

svédország, menekült
Refugees sleep outside the entrance of the Swedish Migration Agency's arrival center for asylum seekers at Jagersro in Malmo, Sweden, early November 20, 2015. The day before, 600 refugees arrived in Malmo within 3 hours and the Swedish Migration Agency said in a press statement that they no longer can guarantee accommodation for all asylum seekers. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / STIG-AKE JONSSON +++ SWEDEN OUT +++ / AFP / TT NEWS AGENCY / STIG-AKE JONSSON
Vágólapra másolva!
A svéd külügyminiszter szerint a kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása Európa-szerte segítene a menekültválság kezelésben.
Vágólapra másolva!

Kedvező változást hozna a svéd külügyminiszter szerint az európai migránsválság kezelésében, Ha visszaállítanák a kötelező katonai és polgári sorozást.

Menekültek éjszakáznak tavaly novemberben Malmőben a menekültügyi kirendeltség előtt Forrás: AFP/Copyright: Stig-Ake Jonsson/Stig-Ake Jonsson

"Azok közé tartozom, akik támogatják a sorozás modernizált és a nemek között egyenlőséget tevő, civil és katonai elemeket is tartalmazó változatát" - mondta egy védelmi konferencián Margot Wallström.

hogy támogassák a menekültügyi hivatal munkáját" - mondta Wallström, hozzátéve, hogy a tartalékosok segítséget jelentenének a természeti katasztrófák idején is.

Rendőrautók egy menekültközpont előtt az észak-svédországi Bolidenben Forrás: MTI/EPA/Robert Granstrom

A 10 milliós Svédország tavaly nagyjából 160 ezer menekültet fogadott be. A lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában, ami a svéd hatóságoknak nehézségeket jelentett.

Svédország 2010-ben törölte el a kötelező sorozásos katonai szolgálatot,

de a közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége támogatná a visszaállítását.