Szíriai menekültnek küldött meghívót Obama felesége

2016.01.10. 23:18

Egy rákbeteg szíriai menekült tudós is részt vesz Obama évértékelő beszédén. A férfi egy rakétatámadásban vesztette el feleségét és egyik lányát. A 20 vendég között veterán katonák is lesznek, de a San Bernardino-i terrortámadás egyik áldozatának rokona is személyesen hallgatja majd az elnök beszédét.

Egy szíriai menekültet is meghívott Michelle Obama Barack Obama jövő keddi, az Egyesült Államok helyzetéről tartandó elnöki beszédére. Az 55 éves tudós, Refaai Hamo a fiával és három lányával együtt decemberben érkezett az Egyesült Államokba, jelenleg Detroitban él. A férfi Szíriából Törökországba menekült 2013-ban, miután

felesége és negyedik lánya rakétatámadásban meghalt.

Törökországi tartózkodása idején gyomorrákos lett, de nem jutott megfelelő kezeléshez. Kétévi várakozás után kapta meg az Egyesült Államokban a menekültstátuszt. A Fehér Ház vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy a szíriai tudós annak a húsz vendégnek az egyike lesz, akik a first lady mellett foglalnak majd helyet az Egyesült Államok helyzetéről tartandó hagyományos elnöki beszéd alatt.

A vendégek között több háborús veterán is lesz. Obamával szemben ül majd annak a három amerikai fiatalembernek az egyike, akik tavaly nyáron, egy Brüsszelből Párizsba tartó vonaton elhárítottak egy terrortámadást. Meghívást kapott az a kaliforniai férfi is, akinek a párja halt meg a San Bernardinóban elkövetett terrortámadásban. 

A szíriai menekültet Michelle Obama hívta meg levelébenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Olivier Douliery

A meghívottak között lesz egy férfi, aki panaszt tett, miután a helyi hatóság nem engedélyezte, hogy azonos nemű partnerével házasságot kössön, holott a szövetségi legfelsőbb bíróság döntése értelmében erre joga volt.

Egyetlen szék üresen marad Michelle Obama mellett:

a fegyveres erőszak "ismeretlen áldozatának" széke.

A szíriai tudós történetét Obama is a múlt hónapban ismerte meg. A rákbeteg férfi gyógyíttatására Ed Norton színész internetes kampányt indított, ennek köszönhetően több mint 450 ezer dollárt gyűjtöttek össze kezelésére. A Fehér Ház megfogalmazása szerint a tudósnak Szíriában a polgárháború előtt olyan élete volt, amilyet az Egyesült Államokban az "amerikai álomnak" szoktak nevezni.

Gimnazista szerelmét vette feleségül, szépen felfelé ívelő tudományos karrierrel dicsekedhetett, és nagy családnak örvendhetett - míg a polgárháború véget nem vetett mindennek.

"Igen, Ön még mindig sokat jelent a világnak, s mi büszkék vagyunk arra, hogy az álmai megvalósítását itt folytatja. Isten hozta új otthonában. Ön most részese mindannak, ami naggyá teszi Amerikát" - írta Obama elnök a szír tudósnak egy Facebook-bejegyzésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK