Közzétettek egy videót a Köpcös elfogásáról

Horizontal
(F1LES) Handout released by the Attorney General of Mexico (PGR)'s office of the mugshot of Mexican drug trafficker Joaquin Guzman Loera, aka "el Chapo Guzman", published on the PGR website on February 22, 2014. Mexican authorities have recaptured fugitive drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman, six months after his prison break, President Enrique Pena Nieto said on January 8, 2016. AFP PHOTO/PGR --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PGR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / PGR / - / AFP / PGR / HO
Vágólapra másolva!
Videofelvélteleket mutatott be az egyik mexikói tévécsatorna a Köpcsös becenevű mexikói drogbáró elfogásáról. A képeken jól látszik az a helyiség is, ahonnan a menekülőalagút indult.
Vágólapra másolva!

A Televisa mexikói tévécsatorna helyi idő szerint hétfőn délelőtt videofelvételeket tett közzé Joaquín Guzman, azaz a Köpcös (spanyolul: El Chapo) elfogásáról. A képkockák azt mutatják, ahogy a tengerészgyalogosok behatolnak a férfi búvóhelyéül szolgáló többszintes házba, majd módszeresen haladnak előre, hogy teljesen elfoglalják azt.

Majdnem megszökött

A közzétett felvételeken is jól látszik, hogy a helyszínen komoly harc dúlt. A katonák sorozatokat küldenek a biztonsági őrök felé, a képkockákon több halottat is látni.

Jól kivehető a földszinti rész, s látszik az a gardróbszoba is, ahonnan egy titkos alagút indult ki. Az alagút bejáratát a gardróbban felállított tükörrel rejtették el, s a tengerészgyalogosoknak másfél órájukba telt, mire megtalálták.

A drogbárónak ez idő alatt sikerült átmeneti előnyt szereznie.

A hűtőszekrény mellett is találtak egy nagy lyukat, éppen kiépíteni kezdett alagutat, de feltételezések szerint ezt kifejezetten félrevezetés céljából építették ki. A felvételek hosszasan mutatják a tengerészgyalogosok akciójának nyomait: lövedékeket, töltényhüvelyeket, lövésnyomokat és óriási vérfoltokat a fehérre meszelt falon.

A ház földszinti hálószobájában tévé és ülőgarnitúra volt, mindenfelé antibiotikumos fiolák, óvszerek, injekciós tűk, injekcióban beadható tesztoszteron-dobozok hevertek. A drogbárót tizenöt, gyorstüzelésű fegyverrel és rakétavetőkkel felszerelt biztonsági őrizte,

ötüket a rajtaütés során agyonlőtték.

"A vakációmnak vége" - mondta elfogásakor a mexikói riport tanúsága szerint, Joaquin Guzman. A házban, a többi között, Kate del Castillo mexikói színésznő szappanoperáinak videóira bukkantak. Ő az a színésznő, aki a drogbáróhoz kísérte titkos találkozóra Sean Penn hollywoodi sztárt.

A Köpcös körözési fotója Forrás: AFP/Ho

Hétfőn az El Universal című mexikói lap tíz olyan fotót közölt, amelyekből arra lehet következtetni, hogy hogy a mexikói hatóságok folyamatosan megfigyelték az amerikai, kétszeres Oscar-díjas színészt. A mexikói bűnüldöző szervek egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szombaton azt mondta: a tavaly októberben készült interjú hozzásegítette a mexikói hatóságokat a börtönből tavaly megszökött bűnöző újbóli elfogásához.

Sean Penn hétfőn megszólalt: az AP hírügynökségnek adott rövid interjút e-mailben. Ebben azt mondta, hogy

nem bánta meg a Rolling Stone magazinnak készített Guzman-riportot.

Arra a kérdésre, hogy vajon nem aggódik-e azon fotók miatt, amelyek azt mutatják, hogy a mexikói szervek figyelték őt, Penn egyszerűen csak annyit válaszolt: "nincs rejtegetnivalóm".