Ismeretlenek csoportosan külföldiekre, pakisztáni és szíriai állampolgárokra támadtak vasárnap este a németországi Kölnben, a város pályaudvarának a környékén.

A rendőrség közlése szerint egy húszfős csoport hat pakisztánit támadott meg, közülük kettőt sérülésekkel kórházba szállítottak. Nem sokkal később öt személy megtámadott egy 39 éves szíriait, aki könnyebben megsérült. A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával nyomozást indított. Tisztázni akarják azt is, hogy a kilengések elkövetőit idegenellenesség vezérelte-e. Egyelőre nem világos, hogy a két eset között van-e összefüggés. 

A kölni pályaudvarForrás: AFP//Roberto Pfeil

Huligánokról írnak

A kölni Express újság úgy tudja, hogy rockerek, huligánok a Facebookon egyeztettek arról, hogy a "kölni belvárosban embervadászatra mennek". A lap értesülését a rendőrség szóvivője hétfőre virradóra nem tudta megerősíteni. A rendőrségnek már vasárnap délután voltak olyan információi, amelyek szerint bizonyos személyek csoportban szándékos provokációkra készülnek, ezért jelentős erőket mozgósított a belvárosban. A rendőrök négy személyt előállítottak, majd elengedték őket. Egyelőre nem tudni, hogy ők a támadók közé tartoztak-e.

Támadások szilveszterkor

Szilveszter éjszakáján mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Amikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek nőket vettek körbe, szexuálisan zaklatták és kirabolták őket. Más városokban is történtek hasonló támadások. A szemtanúk szerint többségük arab vagy észak-afrikai kinézetű volt. Január első napjaiban több mint száz nő jelentkezett és tett feljelentést a hatóságoknál. Kétharmaduk számolt be szexuális támadásról. Kettőt meg is erőszakoltak.