Putyin még mindig pikkel a NATO-ra

VERTICAL SQUARE FORMAT 2590313 Russia, Moscow. 03/19/2015 March 19, 2015. Russian President Vladimir Putin during a plenary discussion held as part of the conference of the Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs. Ramil Sitdikov/RIA Novosti
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban bírálta az Európai Uniót, a NATO-t és az Egyesült Államokat Oroszországgal szembeni ellenséges érzületükért, s jogosnak nevezte az Ukrajnától elragadt Krím bekebelezését.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök szerint geopolitikai számítás húzódik meg a kelet-ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen hozott szankciók mögött. "A nyugati szankcióknak a célja nem Ukrajna megsegítése, hanem Oroszország geopolitikai visszaszorítása" - hangoztatta Putyin a Bild német lap hétfői számának Szocsiban adott interjújában.

Nagyobb károk

Oroszországnak gondot okoznak, hogy pénzt szerezzen a nemzetközi pénzpiacon - jegyezte meg. "Nagyobb károkat okoz azonban az energiaárak esése" - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/RIA Novosti/Ramil Sitdikov

Együtt a terrorizmus ellen

Az orosz elnök jelezte, hogy nem vesz részt a februári müncheni biztonságpolitikai konferencián. Putyin ugyanakkor szorosabb nemzetközi együttműködést szorgalmazott a terrorizmus elleni harcban. Megismételte a 2007-ben Münchenben felhozott vádakat, hogy a NATO a keleti bővítéssel megsértette a korábbi egyezségeket."

- mondta. Putyin szerint nem fogadható el az az érv, hogy Lengyelország és a többi ország a NATO tagja akart lenni. A nyugati szövetségnek nem lett volna szabad befogadnia ezeket az országokat - húzta alá.

Igazságosnak tartja

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatás miatt rendelt el szankciókat Oroszország ellen. Putyin az orosz eljárás kritikájára válaszul leszögezte: "a Krím újraegyesítése Oroszországgal igazságos volt".

Merkel egy egyenes ember

Putyin az interjúban elismerően szólt Angela Merkel német kancellárról. "Bízom benne, ő egy nagyon egyenes ember" - hangsúlyozta. Az orosz elnök szerint Merkel ugyan "bizonyos kényszerek és korlátok közé szorítva, de becsülettel dolgozik a válságok elsimításán, Délkelet-Ukrajnában is". "Szakmai viszonyban vagyunk, tavaly hétszer találkoztam vele, és legalább 20-szor beszéltünk telefonon" - mondta Putyin.

Csak örömet akart szerezni

Az orosz elnök sajnálatát fejezte ki azért, hogy a Merkellel 2007-ben Szocsiban tartott találkozójára magával vitte kutyáját is. Mint mondta, nem volt tudomása arról, hogy a kancellár fél a kutyáktól, és csak örömet akart neki szerezni. "Amikor megtudtam, hogy nem szereti a kutyákat, természetesen bocsánatot kértem" - tette hozzá.