Nehéz gyerekkora volt, a drogtermesztésen és -kereskedelmen kívül nem volt más lehetősége a kitörésre. Csak magát védi, egyébként nem erőszakos ember. Ilyeneket mondott a Köpcös becenevű drogbáró az elfogása előtt Sean Penn Oscar-díjas amerikai színésznek. A drogbáró fia volt a színész sofőrje – így könnyen átengedték őket a katonai ellenőrzőponton.

Aki a világ egyik legkeresettebb – és nemrég elfogott – bűnözőjének szavait akarja olvasni, annak jó sokat kell lefelé tekernie Sean Penn cikkében a Rolling Stone magazinban. A Köpcössel készült interjú ugyanis a cikknek nagyjából csak a negyedét teszi ki. A cikk többi része arról szól, hogyan jött össze az Oscar-díjas színésznek az interjú.

Gyorsan összejött

Azt gondolná az ember, hogy Mexikó legkeresettebb, éppen szökésben lévő bűnözőjével – akit az Egyesült Államok is elfogna – nem könnyű találkozót megszervezni. El Chapo, azaz a Köpcös kegyetlenül leszámol ellenfeleivel, vagy azokkal, akiket annak tart. 

Az interjú tehát kockázatos is, 

amellett, hogy nehéz rá időpontot egyeztetni. 

Sean Penn ehhez képest gyorsan megszervezte társaival a beszélgetést – derül ki beszámolójából. A Köpcös 2015 júliusában szökött meg, a színész pedig augusztus végén beszélt egy Espinoza nevű férfinak arról, hogy szívesen találkozna a drogbáróval. Espinoza ismeri Kate del Castillo mexikói színésznőt, aki viszont jóban van a Köpcössel. Az Espinoza kitalált név lehet, a cikkben néhány nevet megváltoztatott. Kate del Castillo viszont a saját nevével vállalta az interjút. 

A Köpcös egy körözési fotónForrás: AFP/Ho

Nem csoda, hiszen a színésznő még 2012-ben vallotta meg egy Twitter-üzenetben, hogy ha a mexikói kormány és a Köpcös között kellene választania, ő szó nélkül az utóbbi mellé állna. Az üzenet felkeltette a drogbáró figyelmét is, és felvette a kapcsolatot a színésznővel. Espinoza végül összekötötte Sean Pennt Kate del Castillóval, aki 

valóban segített a találkozó összehozásában. 

Szeptember 28-án már egy New York-i szállodában készültek a Los Angeles-i útra. Suttogva, kódokban beszélve tervezték meg az utolsó lépéseket az októberi találkozó előtt. New Yorkban akkor volt az ENSZ közgyűlése: Mexikó elnöke, Enrique Peña Nieto pont abban a szállodában szállt meg, amelybe az országa első számú közellenségével való találkozót szervezték. 

A három főszereplő: Sean Penn, Joaquin "El Chapo" Guzmán és Kate del CastilloForrás: AFP/-

 

A titokzatos sofőr

Sean Penn és segítői 2015. október 2-án, magánrepülővel utaztak Mexikóba. Üzenetekben utasították őket, melyik szállodában vegyenek ki szobát, és míg a reptérről a szállodába értek, a színész szorongva figyelt minden autót, minden háztetőt. Az eget is kémlelte, lát-e helikoptereket. Attól félt, hogy az amerikaiak megfigyelik. 

Később kiderült, hogy valóban megfigyelték. A mexikóiak. 

Később újra repülőre kellett szállniuk, hogy Mexikó egy másik pontjára utazzanak. A reptérre egy jól öltözött sofőr vitte ki őket. Sean Penn-nek csak később esett le, hogy ki volt a fiatal, jól öltözött, karján drága órát viselő férfi. Alfredo Guzmán. A Köpcös fia. 

Hegyen, völgyön, dzsungelen át

Alfredo vezette az autójukat akkor is, amikor már a találkozó helyszíne felé haladtak. Az út hét órán át tartott, dzsungeleken, folyókon és itt-ott felbukkanó szántóföldeken verekedték magukat keresztül. Hegyről le, hegyre fel. 

Egy helyen katonai ellenőrzőpontba futottak. 

A katonák kibiztosított fegyverrel közelítettek a jármű felé. A Köpcös fia letekerte az ablakot, és rájuk nézett. A katonák csodálkozva hátrahőköltek, majd gyorsan intettek, hogy a jármű továbbmehet. 

"Ennyit számít, ha valaki hasonlít az apjára"  – írta Sean Penn.

Így nézett ki a Köpcös 2014-es elfogásaForrás: AFP/Alfredo Estrella

A színész és a rettegett drogbáró találkozása kifejezetten baráti hangulatban zajlott. Kate del Castillót úgy üdvözölte a Köpcös, mint „a húgát, aki épp az egyetemi koleszból tér haza”. Sean Pennt, akivel még soha nem találkozott korábban, barátjaként ölelte át. Mélyen a szemébe nézett, és hosszan mondott neki valamit spanyolul. Sean Penn egy szót sem értett abból, amit hallott: nem beszéli jól a nyelvet. 

Az interjú alatt a színésznő tolmácsolása segített neki. 

Az interjú elején a drogbáró a gyerekkoráról beszélt. Ami természetesen nehéz volt. Édesanyja keményen dolgozott. Kenyeret sütött, amit aztán a családtagok, köztük a kis Joaquín adtak el. A kenyéren kívül cukorkákat, üdítőket is árult az utcán gyerekként a drogbáró. Babot, kukoricát is termeltek. A Köpcös aztán 15 évesen mást kezdett el termelni. Olyasmit, amiben sokkal több pénz volt: mákot és vadkendert. Ebből nőtt ki az üzlet, ami gazdaggá tette a családot.

Az elégetett holttestekről nem beszéltek

A Köpcös nem tartja magát felelősnek a drogfüggők életének lerombolásáért. Illetve inkább azt mondja, ez az egész nem rajta múlik. „Ha én már nem leszek, a kereslet akkor sem fog csökkeni  a drogok iránt” – mondja. Elismeri, hogy a drogok rombolják az emberi szervezetet, viszont ahol ő felnőtt, nem volt munka, valamiből meg élni kellett, 

adta magát a drogtermesztés és a -kereskedés. 

„Nem, uram” – csak ennyit válaszolt arra kérdésre, hogy erőszakos embernek tartja-e magát. Azt is mondta, hogy az erőszakot az irigy emberek okozzák, akiknek problémáik vannak, ezért a birtokukban lévő információt mások ellen használják fel. 

Sean Penn megkérdezte tőle azt is, hogy az erőszakot végső megoldásnak gondolja-e. Ezt válaszolta a Köpcös: "Amit én csinálok, az csak önvédelem, semmi más. De hogy kezdeményeztem-e valaha konfliktust? Soha!" 

Egy kép a mexikói drogháborúbólForrás: AFP/Spencer Platt

Tavaly december 16-án legalább 19 holttestet találtak a mexikói hatóságok egy kanyonban a mexikói Guerrero tagállamban. A halottak pontos számát azért nem tudták megállapítani elsőre, mert több testet darabokban találtak meg a hatóságok emberei. Nyolc holttesten égésnyomokat fedeztek fel. Guerrero tagállam északi részén az utóbbi években több mint kétszáz eltűnt ember után kutató nyomozócsoport lelt rá a holttestekre egy névtelen bejelentés alapján. 

Ebben a tagállamban veszett nyoma tavaly szeptemberben a 43 főiskolásnak. A hatóságok szerint rendőrök átadták a tüntetésre készülő diákokat a Guerreros Unidos helyi drogkartellnek, amelynek emberei meggyilkolták, 

majd elégették őket egy hulladéklerakóban. 

Sean Penn egyetlen konkrét gyilkosságról sem kérdezte a Köpcös véleményét. Ellenben megkérte, hogy üzenjen valamit Mexikó népének. Joaquín Guzmán ezt mondta a színésznek: 

„Teljesen normális dolog, hogy az embereknek vegyes érzéseik vannak velem kapcsolatban. Ez azért van, mert néhányan ismernek, mások meg nem. Ezért mondom, hogy ez normális. Akik nem ismernek engem, azoknak mindig lehetnek kétségeik, hogy én valójában jó ember vagyok-e, vagy pedig rossz.”