Az isztambuli merénylő az Iszlám Állam képzett harcosa volt

2016.01.12. 10:01

Tíz halálos áldozata - közülük kilenc német - és tizenöt sebesültje van az Isztambul forgalmas negyedében történt robbanásnak.Két sérült állapota súlyos. Magyar áldozatokról eddig nem érkezett hír. Merkel a terror elleni harcra szólított fel. A NATO és az EU is elítélte az isztambuli robbantást. Azonosították az elkövetőt. Cikkünk folyamatosan frissül.

Robbanás rázta meg Isztambul turisták által sűrűn látogatott Sultanahmet kerületét - írja a Reuters. Az isztambuli kormányzói hivatal közlése szerint tíz halálos áldozata és 15 sérültje van a történteknek, közülük kettő állapota súlyos. A sebesültek között van kilenc német, egy norvég és két perui turista. A magyar főkonzulátusnak pillanatnyilag nincs tudomása magyar áldozatokról.

A NATO és az EU is elítélte a terrortámadást

A NATO főtitkára elítélte az isztambuli terrorcselekményt. "Együtt érzek a sebesültekkel, a török néppel és minden más, érintett nemzettel" - mondta Jens Stoltenberg, miután részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak.

A katonai szervezet vezetője hozzátette, a szövetség minden tagállama elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem iránt.

A történteket Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke "brutális terrortámadásnak" minősítette, és a Twitter-oldalán közzétett bejegyzésben részvétet nyilvánított az áldozatok családjának.

Angela Merkel a terrorizmus elleni harcra szólított felForrás: AFP//John Macdougall

 

Merkel részvétét fejezte ki

A terrortámadás halálos áldozatai közül kilenc német állampolgár. Angela Merkel részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. A német kancellár emellett támogatásáról biztosította Törökországot a terrorizmus elleni harcban.

Merkel szinte egy időben állapodott meg Abdelmalek Sellal algériai miniszterelnökkel, hogy a két ország rendőrsége szorosabban együttműködik a menekültválság kezelésében.

Szír merénylő szaúdi háttérrel

Merénylet volt az isztambuli támadás, egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el - mondta Recep Tayyip Erdogan török államfő néhány órával a robbanás után. Kormánypárti tisztségviselők pedig arról beszéltek, hogy az Iszlám Állam állhat a robbantás mögött.

Recep Tayyip Erdogan török államfő terrortámadásról és szír elkövetőről beszéltForrás: AFP/Adem Altan

"Elítéljük a Sultanahmet téri alattomos támadást" - mondta a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője, Ömer Celik.

Képzett harcos

A robbanás helyi idő szerint fél 11-kor történt. Az öngyilkos merényletet egy 28 éves szír állampolgár követte el - jelentette be Numan Kurtulmuş miniszterelnök-helyettes. A támadó, Nabil Fadli 1988-ban született Szaúd-Arábiában. Fadli nemrégiben érkezett Törökországba, és bebizonyosodott róla, hogy az Iszlám Állam képzett harcosa.

Kurtulmuş nemzetközi segítséget és együttműködést kért, hogy Törökország sikeresen fel tudja venni a harcot a terrorizmussal.

Szétroncsolódott testrészek hevernek a robbantás helyszínénForrás: AFP/Str

Válságstábot állítottak fel

Rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök a robbantás után nem sokkal. Az ülésre berendelték Numan Kurtulmuş miniszterelnök-helyettest, Efkan Ala belügyminisztert, Mevlüt Çavuşoğlu külügyminisztert és a török titkosszolgálat több magas rangú képviselőjét. 

Hírzárlat

A török Rádió és Televízió Legfelsőbb Bizottsága (RTSC) ideiglenes közvetítési tilalmat rendelt el a robbantás helyszínéről. Helyi értesülés szerint a korlátozást a török miniszterelnök utasítására vezették be.

Rendőrök biztosítják az isztambuli Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren történt robbanás helyszínétForrás: MTI/AP/Emrah Gurel

Megbillent a török tőzsde

A robbantás hírére mínuszba fordult az isztambuli tőzsde irányadó indexe. A BIST 100 a délelőtti kereskedés során 70 582,92 pontra gyengült vissza, majd 11 óra után a mértékadó index görbéje elkezdett felfelé kapaszkodni.

Nem az első eset

Az elmúlt időszakban – az után, hogy a kormány felújította a kurdok elleni küzdelmét – szélsőbaloldali csoportok többször robbantottak Isztambulban. Az Iszlám Állam is több merényletet hajtott végre Törökországban. Ankarában több mint 100-an haltak meg egy kettős robbantásban októberben, míg a szíriai határ melletti támadásnak 30 áldozata volt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK