Deutschról és Ujhelyiről is ítéletet mondanak Brüsszelben

Vagina monológok előadás az Európai Parlamentben, Strasbourgban
Vágólapra másolva!
Az év parlamenti képviselője címért versengenek az Európai Parlament képviselői. Az ajánlások alapján a döntőbe két magyar politikus jutott be: az MSZP-s Ujhelyi István és a fideszes Deutsch Tamás.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli EU-politikai kétheti lap, a Parliament Magazine minden évben kiírja a MEP Awardot, vagyis az európai parlamenti képviselők díját. Immár tizenegyedik alkalommal adják majd át idén az elismerést, először 2005-ben választottak év képviselőjét.

Több kategóriában indulnak

Érdekesség, hogy bárki – magánszemélyek, képviselők, rokonok, civilszervezetek – jelölhet egy-egy képviselőt valamelyik kategória díjára, a lényeg, hogy az illető az adott évben olyan kiemelkedő munkát végezzen a szakterületén, ami miatt jogosult az elismerésre.

Az EP 751 politikusa közül kategóriánként egyvalaki lesz az év képviselője Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

A beérkezett több ezer jelölésből végül a Parliament Magazine szerkesztősége választ ki minden kategóriában 3-3 képviselőt, alapvetően az alapján, hogy kik és hányan jelölték, illetve milyen valós indokok és munka támasztja alá a jelölést.

Egymás munkáját értékelik

Ezután a döntőben a jelöltekre már csak a 751 EP-képviselő szavazhat a díj hivatalos oldalán, mindenki egyszer.

Bár ez "csak" egy szerkesztőségi díj, de fontos a képviselőknek, nagy elismerés, ha valaki megkapja.

Ezért már meg is indult a belső kampány.

Deutsch Tamás a regionális politika kategóriában indul a díjért Fotó: Polyák Attila - Origo

Idén két magyar kapott jelöléseket: Deutsch Tamást a regionális politika területén és Ujhelyi István szocialista politikust az idén új kategóriában, a turizmusban jelölték. Az Origo információi szerint 12 nemzetközi, szakmai szervezettől érkezett jelölés Ujhelyire.

Ujhelyi István szakterületén idén először díjaz a brüsszeli lap egy képviselőt Forrás: MTI/Marjai János

Ujhelyi István az Origónak azt mondta, örül, hogy számos szakmai szervezet támogatta őt. A turizmus szerinte kiemelten fontos terület, mert az EU-ban közvetve 25 millió ember sorsát befolyásolja. Minden kategóriában három-három jelölt indul, közülük kerül ki a díjazott. A díjátadó márciusban lesz.