Ebola elleni szupergyógyszert jelentett be Putyin

ebola Spanyolország
ALTERNATIVE CROP A handout picture taken and released on September 22, 2014 by the Spanish Defence Ministry shows aid workers and doctors transferring Roman Catholic missionary Manuel Garcia Viejo who contracted the deadly Ebola virus, from Madrid's Torrejon air base to the Carlos III hospital upon their arrival in Spain. Viejo, 69, director of a hospital in the Sierra Leonean town of Lunsar, "has tested positive (for Ebola) and has expressed his desire to be transferred to Spain", the health ministry said in a statement. He is the second Spaniard to contract Ebola in the current outbreak. AFP PHOTO / SPANISH DEFENCE MINISTRY ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPANISH DEFENCE MINISTRY / " NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS==
Vágólapra másolva!
Kétféle, ebolavírus elleni vakcinát állítottak elő Oroszországban - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Vágólapra másolva!

"Jó hírünk van. Az ebolavírus elleni olyan gyógyszert szabadalmaztattunk, amely nagyon hatékonynak bizonyul, sokkal hatékonyabbnak, mint az eddig világszerte használt orvosságok" - mondta az orosz államfő a Moszkva melletti rezidenciáján kormánytagokkal folytatott tanácskozásán.

Az egyik vakcinát kifejezetten HIV-vírussal fertőzött betegek számára fejlesztették ki, és harmincötszörösére növeli a sejtek ellenálló-képességét - mondta Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter.

A másik

a világon egyedülálló módon száz százalékban képes semlegesíteni a vírust

- mondta az orosz államfő.

2014-ben egy spanyol misszionárius is megfertőződött a vírussal, az életét nem tudták megmenteni Forrás: AFP/Spanish Defence Ministry

A tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy a nyugat-afrikai Guinea azt kérte Oroszországtól, hogy a következő hónapokban szállítson nekik vakcinát, és Moszkva kész eleget tenni e kérésnek.

Az ebolajárvány 2013 decemberében Guinea déli részén ütötte fel a fejét, majd innen terjedt tovább a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra.

Oroszország 2014 októberében jelentette be, hogy kifejlesztett három különféle vakcinát,

amelyek még tesztelés alatt állnak. A

kór kezelését célzó, fejlesztés alatt álló orvosságok közül az orvostudományi publikációk szerint eddig a kanadai közegészségügyi ügynökség által kifejlesztett VSV-EBOV nevű vakcina az első, amely hatásosnak bizonyult a vírus ellen.

A WHO csütörtökön jelenti majd be, hogy véget ért Nyugat-Afrikában az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány, miután megszűnt a betegség terjedése az utolsó, még érintett országban, Libériában is - derült ki a szervezet szerdán kiadott közleményéből.

Két év alatt összesen tíz országot ért utol a kór, köztük Spanyolországot és az Egyesült Államokat is. A hivatalos közlések szerint a 28 637 feljegyzett esetből 11 315 végződött halállal. Ezek az adatok azonban a WHO szerint alulbecsültek.