Az amerikai képviselőház kedden csaknem egyhangúlag megszavazta az Egyesült Államok Észak-Korea ellen hozott korábbi  szankcióinak kiszélesítését, néhány nappal a távol-keleti ország nukleáris kísérleti robbantása után. 

A 418 vokssal 2 ellenében jóváhagyott törvénytervezetet még 2015 elején nyújtották be, de csak azután terjesztették szavazásra a képviselők elé, hogy a phenjani rezsim a múlt szerdán bejelentette: hidrogénbombával kísérleti robbantást hajtott végre.

Kim DzsongunForrás: AFP/Kns

Mitch McConnell, a szenátusi republikánus többség vezetője kedden bejelentette, hogy a szenátus hamarosan ugyancsak megvitatja a szankciók szigorítását.  Az erről szóló törvénytervezet a külügyi bizottság várhatóan hamarosan továbbítja a plénumnak - mondta McConnel.  

Hidrogén

Phenjan a múlt héten, szerdán jelentette be, hogy aznap sikeres kísérleti robbantást hajtott végre hidrogénbombával. A hidrogénbomba a magfúzió elvén alapul, szemben az atombombával, amely a maghasadás révén idéz elő jóval kisebb erejű robbanást.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte Phenjant, de kétségbe vonta, hogy valóban hidrogénbombát robbantott, mert erre nem tartják képesnek. Szakértők feltételezése szerint nem hidrogénbombával, hanem fúzióval felerősített atombombával hajthatták végre a föld alatti kísérleti robbantást, amelynek mindenesetre nagy volt az ereje a földtani intézetek szeizmikus mérései szerint.