Az USA képezhet ki harcosokat a török-szír határ védelmére

2016.01.13. 10:01

Szunnita harcosokat képezhet ki az Egyesült Államok a török-szír határ védelmére. Ezt Törökország kérte az USA-tól, a Pentagon mérlegeli a kérdést.

Az amerikai védelmi minisztérium török kérésre mérlegeli szunnita harcosok kiképzését Szíriában a török-szír határ védelmére - írta a The Wall Street Journal.

Török katonák a török-szír határonForrás: AFP/Ozan Kose

A törökök nemcsak szunnita arab harcosok kiképzését, hanem felfegyverzését is kérték az Egyesült Államoktól. A The Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Pentagon mérlegeli a kérés teljesítését.

Az idézett amerikai tisztségviselők szerint Barack Obama elnök kormányzata régóta fontolgatja, hogy - bár az Ankarával folytatott párbeszéde nem mentes bizonyos feszültségtől - valamilyen formában részt vesz Törökország déli határainak biztonságossá tételében.

Az Egyesült Államok kedden délután elítélte az Isztambul történelmi szívében elkövetett "gyűlöletes támadást".

Ned Price, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok Törökország mellett áll, amely NATO-szövetségese, erős partnere, továbbá nagyra becsült tagja az Iszlám Állam ellen kialakított nemzetközi koalíciónak is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK