Sierra Leone és Guinea után Libériát is ebolamentessé nyilvánítja az Egészségügyi Világszervezet. A kor két év alatt 11 ezer halálos áldozatot követelt.

Csütörtökön bejelenti az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy véget ért Nyugat-Afrikában az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány, miután megszűnt a betegség terjedése az utolsó, még érintett országban, Libériában is - derült ki a WHO szerdán kiadott közleményéből. Az utóbbi két évben több mint 11 ezer halálos áldozatot követelt a kór.

Csütörtökön lesz 42. napja, hogy az utolsó, ebolával fertőzött beteg tesztje negatív lett, ez az időtartam a vírus maximális lappangási idejének kétszerese - derült ki a szervezet közleményéből.

11 ezer halálos áldozat

A vérzéses lázat okozó vírus 2013 decemberében Guinea déli részén ütötte fel a fejét, majd innen terjedt tovább a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra. A járvány ezt a három nyugat-afrikai országot érintette a legsúlyosabban, őket a sorban Nigéria és Mali követte.

Sierra Leone és Guinea után Libériát is ebola-mentessé nyilvánítjákForrás: AFP/Zoom Dosso

Két év alatt összesen tíz országot ért utol a kór, köztük Spanyolországot és az Egyesült Államokat is.

A hivatalos közlések szerint a 28 637 feljegyzett esetből 11 315 végződött halállal. Ezek az adatok azonban a WHO szerint alulbecsültek.

A kockázat fennáll

Sierra Leonét november 7-én, Guineát december 29-én nyilvánította ebolamentessé az Egészségügyi Világszervezet, és csütörtökön helyi idő szerint reggel 9 órakor Libéria is megkapja ezt a minősítést.
A betegség kockázata azonban továbbra is fennáll, mivel a vírus a megfertőzött túlélők bizonyos testnedveiben, többek között a spermában még 9 hónapig is életben maradhat.

Miguel Pajares spanyol misszionárius pap volt az első spanyol, aki elkapta a halálos vírustForrás: MTI/EPA-EFE/Emilio Naranjo

Libériában emiatt kétszer is regisztráltak újabb eseteket azután, hogy először májusban, majd szeptemberben már ebolamentessé nyilvánították az országot.

Létében fenyegette Libériát

A több mint két éven át tartó ebolajárvány tetőpontján a betegség által legjobban érintett országok, köztük Libéria világvégi jelenetek színterévé váltak.

Brownie Samukai libériai védelmi miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy a betegség létében fenyegeti hazáját, úgy terjed, mint az erdőtűz, és mindent elpusztít, ami az útjába kerül.Az ebolajárvány teljesen felforgatta az érintett országokban élők megszokott életmódját. A lakosságnak egyebek mellett javasolták, hogy kerüljenek el mindenféle fizikai érintkezést az élőkkel, de még a halottakkal is. A tiltásokat rendkívül nehezen fogadták a különböző temetkezési rítusokhoz, például a halott mosdatásához ragaszkodó nyugat-afrikai népek.Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. A vírus a már tüneteket mutató beteg testnedveivel való közvetlen érintkezéssel terjed.