Hollande: Elfogadhatatlan, hogy a zsidóknak bujkálniuk kell

2016.01.14. 12:04

Terrorizmussal kapcsolatos, vallási hovatartozás miatti súlyos emberölési kísérlet gyanújával vád alá helyezte szerda este a párizsi ügyészség azt a 15 éves kamasz fiút, aki bozótvágó-késsel rátámadt egy zsidó tanárra a dél-franciaországi Marseille-ben - közölték igazságügyi források.

A fiú szemtanúk előtt támadt hétfő délelőtt a nyílt utcán egy kipát viselő 35 éves férfira Marseille egyik legelegánsabbnak számító, nyugodt negyedében, majd a kést hátrahagyva elmenekült a helyszínről. A férfi megsérült, de kórházi ápolásra nem szorult. A gimnazista kihallgatásakor azt mondta, hogy Allah és az Iszlám Állam dzsihádista szervezet nevében követte el a tettét. A rendőrök szerint a kihallgatásán csak azt sajnálta, hogy nem sikerült a zsidó tanárt megölnie.

Heves vita alakult ki

A támadás óriási felháborodást váltott ki Franciaországban és vitát eredményezett a zsidó közösségen belül a kipa viseléséről nyilvános helyen. A Marseille-i izraelita konzisztórium elnöke a "rendkívüli helyzetre" való tekintettel azt javasolta a híveinek, hogy biztonsági okokból átmenetileg ne hordjanak kipát az utcán. Felhívását azonban a legfőbb zsidó vezetők visszautasították, mert az azt jelentené, hogy a zsidók megfutamodnak az Iszlám Állam elől. Elfogadhatatlan hazánkban, hogy egyes állampolgárok a vallási szokásaik miatt aggódnak, megtámadják őket, majd azt a következtetést vonják le, hogy bujkálniuk kell" - mondta Francois Hollande államfő.

François HollandeForrás: AFP/Patrick Kovarik

A marseille-i zsidók többsége nem fogadta meg a tanácsot, és szerdán két képviselő - köztük egy nem zsidó vallású - szolidaritásból kipát viselve érkezett a nemzetgyűlésbe.

A 850 ezer lakosú dél-franciaországi városban 70 ezer zsidó él, a párizsi után a legjelentősebb franciaországi zsidó közösség itt található. A városban az elmúlt hónapokban ez volt a harmadik antiszemita támadás.