Több robbanás volt csütörtökön az indonéziai főváros, Jakarta központjában, az első értesülések szerint legalább hat ember életét vesztette, köztük három rendőr. Lövéseket is lehetett hallani. Joko Widodo indonéz elnök terrorcselekménynek minősítette a Jakartában csütörtökön végrehajtott támadást. Az indonéz rendőrség tűzharcban megölt csütörtökön négy feltételezett támadót, ez feltehetően csak egy hozzávetőleges szám. 

Az ENSZ jakartai irodája előtt nagy erejű robbanás volt, majd további detonációkat és fegyverropogást lehetett hallani a világszervezet egyik regionális képviselője, Jeremy Douglas Twitter-bejegyzése szerint.

Jeremy Douglas, az ENSZ egyik regionális képviselője osztotta meg ezt a fotót a Twitteren, ahol azt írja, irodája előtt nagy erejű robbanás volt, majd további detonációkat és fegyverropogást lehetett hallani.Forrás: Origo

Sajtóértesülések szerint összesen hat robbanószerkezet lépett működésbe.  Rendőrségi források szerint legalább egy robbanást öngyilkos merénylő idézett elő.  Az egyik robbanás helyszíne egy Starbucks kávézó volt, egy másik egy bevásárlóközpont közelében történt. A támadásban egy rendőrségi szóvivő szerint legalább hat ember meghalt, köztük három rendőr. Az indonéz államfő megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba. Emellett arra utasította az ország biztonsági erőit, hogy fogják el az elkövetőket.

Négy támadóval végeztek

Az indonéz rendőrség tűzharcban megölt csütörtökön négy feltételezett támadót a Jakarta belvárosában elkövetett terrorista támadás elkövetői közül – jelentette be az országos rendőrfőkapitány helyettese, de hozzátette, hogy egyelőre ez csak egy hozzávetőleges szám. A rendőrtábornok szerint a négy megölt feltételezett támadó közül kettő öngyilkos merényletre készült. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy e négy merénylőn kívül van-e még olyan résztvevője a támadásnak, aki életben van. A halálos áldozatok között van egy kanadai férfi is - jelentette az indonéz Metro tévé a rendőrségre hivatkozva.

Az Iszlám Állam követte el a merényletet

Az Iszlám Állam hajtotta végre a csütörtöki jakartai merényletet - állítja a dzsihádista szervezethez közel álló Aamaak Telegram hírügynökség. Ezzel szinte egy időben a jakartai rendőrség vezetője sajtóértekezletén közölte: "bizonyosan az Iszlám Állam áll a támadás mögött".

Holttestek a felrobbantott rendőrségi bódé mellett, a robbantások utánForrás: AFP/Bay Ismoyo

Mindenki maradjon otthon!

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terroristatámadásnak az indonéz főváros központjában. Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.