Azonosították a jakartai merénylők többségét

Teljes készültségben az indonéz rendőrség
Vágólapra másolva!
Az indonéz hatóságok őrizetbe vettek pénteken három embert, akikről azt gyanítják, hogy kapcsolatban állnak az előző napi jakartai terrortámadással. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség szóvivője közölte: az öt támadóból négyet sikerült már azonosítani, de a személyazonosságukat nem hozták nyilvánosságra. Anton Charliyan indonéz rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy két támadót már korábban is elítéltek terrorizmus miatt.

Kapcsolat az Iszlám Állammal

Az egyik támadó lakásán megtalálták a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet zászlaját. A dzsihádista szervezet már csütörtökön jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Ez komoly fejtörést okozhat az indonéz hatóságoknak, akik eddig úgy tudták, hogy a szervezetnek vannak ugyan szimpatizánsai az országban, de ilyen támadás végrehajtására képes, aktív terrorista sejtről nem volt tudomásuk.

Teljes készültségben az indonéz rendőrség Forrás: MTI/AP/Dita Alangkara

Egy terrorszervezetet már felszámoltak

Indonéziában az elmúlt években sikerült felszámolni a Jemaah Islamiyah terrorszervezetet, amely korábban több robbantásos merényletet hajtott végre. Szakértők szerint az ő szimpatizánsaik csatlakoznak most az Iszlám Államhoz. Indonézia néhány százra teszi azon állampolgárainak a számát, akik a Közel-Keletre utaztak, hogy a dzsihádisták soraiban harcoljanak, és közülük páran vissza is tértek. A rendőrség úgy véli, hogy egy Szíriában lévő indonéz szélsőséges, Barum Naim állhat a jakartai merényletek mögött.

Letartóztatások a külvárosban

A pénteki őrizetbe vételekről annyit közöltek, hogy Jakarta Depok nevű külvárosában fogták el a három gyanúsítottat egy hajnali rajtaütésben. Csütörtökön öt támadó robbantott és nyitott tüzet az indonéz főváros központjában. Két emberrel, egy indonézzel és egy kanadaival végeztek. A terroristák mind meghaltak. Volt, aki magát robbantotta fel, volt, akit a rendőrök lőttek agyon. A rendőrséget a történtek miatt a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték. A francia hírügynökség emellett arról számolt be, hogy Jakarta utcáin a katonaság is megjelent.