Hat ember került súlyos állapotban kórházba egy klinikai vizsgálat miatt, amelyben egy bevezetés előtt álló fájdalomcsillapítót teszteltek Franciaországban. Egyiküknél beállt az agyhalál. Egy európai gyógyszergyár áll a háttérben.

A BBC szerint a hírről maga az egészségügyi miniszter, Marisol Touraine számolt be. Azt mondta, „rendkívül súlyos baleset” történt egy magánlaboratóriumban  Rennes-ben. Hozzátette: azonnal a helyszínre utazik, hogy együttérzéséről biztosítsa az érintetteket és családjukat, illetve ígéretet tett, hogy tárcája végére jár az ügynek, és megtalálja a felelősöket.

Európai megbízó

A francia egészségügyi minisztérium vizsgálatot indított a Biotrial magánklinikával szemben. Az intézményben

egy kannabiszalapú fájdalomcsillapító mellékhatásait vizsgálták.

A készítmény eredetéről eddig annyit tudni, hogy egy európai gyógyszergyár terméke. A brit GW Pharma - a cég foglalkozik kannabiszalapú gyógyszerek értékesítésével - visszautasította, hogy az ő készítményéről lenne szó.

Nem ilyen végeredményre számítottak a gyógyszerkísérletben a klinikánForrás: AFP/Fred Dufour

 

A kísérleti stádiumban lévő gyógyszer tesztelését azonnal leállították. A cég visszahívta a benne részt vevő többi önkéntest. Nem tudni, pontosan hány embert vontak be az életveszélyes kísérletbe. Az eset után felfüggesztették a klinika működését is.

Sorra lettek rosszul

A hat tesztalany a kísérlet előtt teljesen egészséges volt. A gyógyszerkísérletben részt vevő egyik pácienst még hétfőn szállították kórházba. A beteg állapota folyamatosan romlott, aki végül kómába esett. A többi tesztalany szerdán és csütörtökön kért orvosi segítséget, az ő állapotuk szintén súlyos.