Újabb ország a polgárháború szélén

demonstráció férfi FOTÓ ÁLTALÁNOS füst SZEMÉLY tüntetés tüntető tűz demonstráció férfi FOTÓ ÁLTALÁNOS füst SZEMÉLY tüntetés tüntető tűz Tüntetők egy égő barikád előtt Burundi fővárosában, Bujumburában 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150518-polgarhaboru-
Tüntetők egy égő barikád előtt Burundi fővárosában, Bujumburában http://www.origo.hu/nagyvilag/20150518-polgarhaboru-puccs-burundi-eroszak-felkeles.html
Vágólapra másolva!
Tömeges méreteket öltött az erőszak Burundiban. A közép-afrikai országban emberek tűnnek el, nőket csoportosan erőszakolnak meg, férfiakat hurcolnak el, mindez etnikai alapon. A helyzet kezd tarthatatlanná válni, figyelmeztet az ENSZ-főbiztos. Eddig 230 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására.
Vágólapra másolva!

Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberjogi főbiztosa a közrend összeomlására figyelmeztet Burundiban. A nemzetközi szervezetnek tömegsírokról, nők ellen elkövetett csoportos erőszakhullámról és etnikai alapon történő tisztogatásról van tudomása.

Önkényuralom

A közép-afrikai országban azután kezdődtek sorozatos tüntetések, hogy Pierre Nkurunziza elnök áprilisban bejelentette, hogy harmadjára is indul az elnöki posztért. Az elnök lemondását követelő tömegdemonstrációkon eddig 439 embert öltek meg. Nkurunziza újraválasztása óta 230 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat, és menekültek a szomszédos államokba.

Pierre Nkurunziza, Burundi elnöke harmadszorra is magának akarja a hatalmat Forrás: AFP/Carl De Souza

Totális megtorlás

Legutóbb december 11-én csaptak össze a kormányerők és az ellenzék támogatói. Az incidensben 130 ember vesztette életét. A biztonsági erők Burundiban nem az állampolgárokat védik, hanem épp ellenkezőleg, azokat tartják rettegésben. Az ENSZ-nek eddig 13 esetről van tudomása, ahol nőket erőszakoltak meg csoportosan.

A szexuális bűncselekmények szinte forgatókönyvszerűen zajlottak.

A tüntetések után az Imbonerakure milicistái házkutatásokat tartottak, ahol a nőket elkülönítették a család többi tagjaitól, majd csoportosan erőszakolták meg az áldozatokat. A családok férfi tagjait elhurcolták, akiket a szervezet tudomása szerint megkínoztak és megöltek.

https://www.google.hu/maps/place/Burundi/@-3.1485397,28.2427206,7z/data=!4m2!3m1!1s0x19c144d33654f15b:0xb1234d0e5631ec8d

A lassan káoszba süllyedő országban egyre többen tűnnek el nyomtalanul. A helyiek szerint fogolytáborokba hurcolják őket. Az ENSZ-főbiztos szerint a helyzet egyre aggasztóbb az országban.

Tömegsírok a főváros körül

A helyiek elmondása szerint csak a főváros, Bujumbura környékén kilenc tömegsír létezik, amikben 100 ember holtteste heverhet. Az áldozatokat a december 11-i összecsapások után végezték ki. A nemzetközi szervezet munkatársai jelenleg műholdfelvételeken vizsgálják a bejelentések hitelességét.

Tüntetés Burundiban május 15-én Forrás: AFP/Jennifer Huxta

Szelekció etnikai alapon

Az országban két etnikai csoport él, a tuszik és a hutuk. Szemtanúk elmondása alapján a támadások szisztematikusan a tuszik ellen irányultak. A rajtaütések során a hutuk életét megkímélték, míg a tuszi származású férfiakat legyilkolták. A megerőszakolások áldozatai is kivétel nélkül tuszik.

Az ország a polgárháború szélén áll, figyelmeztet az ENSZ-főbiztos. Burundiban 2006-ban ért véget egy véres, 12 évig tartó háború. A különbség akkor az volt, hogy akkor a tuszik öldököltek le közel 300 ezer hutut.