Újra fertőz az ebola

járvány fertőzés betegség
A védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozót fertőtlenítőszerrel permetezik be a guineai Conakryban, a Nongo Ebola kezelőközpontban, 2015. augusztus 21-én.
Vágólapra másolva!
Pár órával az után, hogy Libériát is ebolamentessé nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet. Újabb ebolafertőzöttet regisztráltak a szomszédos Sierra Leonéban. 
Vágólapra másolva!

Újabb beteg hunyt el Ebolában Sierra Leonéban, ismerte el az ottani epidemiológiai központ – írja a BBC. A hatóságok további esetek felbukkanásától tartanak. A nyugat-afrikai országot tavaly novemberben nyilvánította ebolamentessé az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Elhamarkodták

A WHO egy nappal korábban jelentette be, hogy hivatalosan is véget ért az ebolajárvány, miután megszűnt a betegség terjedése az utolsó, még érintett országban, Libériában is.

– olvasható a világszervezet közleményében.

Sierra Leonét 2015. november 7-én nyilvánították ebolamentessé Forrás: AFP/Carl De Souza

11 ezer halálos áldozat

A vérzéses lázat okozó vírus 2013 decemberében Guinea déli részén ütötte fel a fejét, majd innen terjedt tovább a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra. A járvány ezt a három nyugat-afrikai országot érintette a legsúlyosabban, őket a sorban Nigéria és Mali követte.

Két év alatt összesen tíz országot ért utol a kór, köztük Spanyolországot és az Egyesült Államokat is. A hivatalos közlések szerint a 28 637 feljegyzett esetből 11 315 végződött halállal. Ezek az adatok azonban a WHO szerint alulbecsültek.