Ausztria felfüggeszti a schengeni megállapodást

2016.01.16. 18:56

Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden menekültet ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket visszautasítja - közölte Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lapnak adott interjúban.

A kancellár egyebek között kijelentette: "Ugyanúgy, mint a németek, fokozottan fogjuk ellenőrizni a határainkat, és vissza fogunk küldeni menekülteket". Így azokat a menekülteket, akik nem Németországba akarnak továbbutazni, többé nem fogják beengedni Ausztriába.

"Mindenkit, aki hozzánk jön, fokozottan fogunk ellenőrizni. Akinek nincs menedékjoga, vagy nem nyújt be nálunk menedékkérelmet, azt elutasítjuk. Mostantól csak azok léphetnek be hozzánk, akiknek nálunk menedékjoguk van, és akiket Németországból nem fognak kiutasítani" - mondta Faymann. Hangsúlyozta, hogy Ausztria a schengeni szabályokat "ideiglenesen hatályon kívül helyezi". 

Kiutasítási kötelezettség lép érvénybe a határon. És ha az EU nem biztosítja a külső határokat, Schengen egésze megkérdőjeleződik. Akkor minden országnak saját nemzeti határát kell ellenőriznie" - jelentette ki.

Az osztrák kancellár sem látja szívesen a menekülteketForrás: AFP/Thierry Charlier

Az osztrák kancellár szokatlan élességgel bírálta az EU-t. "Megrendítő, hogy az EU bonyolult felépítése miatt olyan fontos problémákat, mint a menekültkérdés, nem képes gyorsabban megoldani. A veszély az, hogy túl keveset és túl későn" - fogalmazott. Faymann továbbra is reméli, hogy gyorsan biztosítani fogják az EU külső határait, "különben az EU egésze válik kérdésessé".

Faymann megismételte, hogy minden pénzügyi segítséget blokkolni fogazon tagállamok esetében, amelyek nem fogadnak menekülteket. Szavai szerint aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia.

Orbán Viktor és Werner Faymann. Van, amiben egyetértenekForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban már bejelentette, hogy Ausztria a jövő hét végétől nem fogja beengedni a területére azokat a menekülteket, akik skandináv országokba akarnak eljutni. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Németország is ilyen intézkedésekhez folyamodott. Mikl-Leitner azokra a migránsokra utalt, akik Ausztrián és Németországon át, menekültkérelem benyújtása nélkül akarnak eljutni skandináv országokba, főként Svédországba.

A Mikl-Leitner által bejelentett intézkedés előzményeihez tartozik, hogy a német hatóságok az év eleje óta egyre több olyan migránst fordítanak vissza Ausztriába, akik nem akarnak Németországban maradni, hanem észak-európai országokba utaznának. A tárcavezető szerint naponta 200-300 olyan migráns érkezik a bajor határhoz, akit visszafordítanak Ausztriába. Csak azokat engedik be Németországba, akik ott akarnak menedéket kérni.

Bakondi: Ez várható volt

Várható volt, hogy Ausztria is tesz valamit annak érdekében, hogy a Németország vagy a Skandináv országok által elutasított migránsok ne juthassanak be az országba - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az állami tévének.

 A főtanácsadó hozzátette: már Németország is megkezdte a határátlépés kontrollálását, százas nagyságrendben küldenek vissza migránsokat Ausztriába.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy Magyarország álláspontja végig konzekvens volt a migránsválság kezelésében. Tavaly is azt mondta, hogy tömeges, szervezett illegális népvándorlás indult el, amelyet a külső határokon kell megállítani. Míg akkor még nem fogadták el ezt a véleményt Európa-szerte, ma már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint is meg kell szigorítani az unió külső határainak őrizetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK