Vége az Irán elleni szankcióknak

Iráni atomprogram - Bécsi tárgyalások
Haszan Rohani iráni elnök fotójával ünnepel egy iráni pár Teheránban, miután megállapodással zárultak az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások Bécsben.
Vágólapra másolva!
Teherán eleget tett a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek - áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szombaton késő este Bécsben közzétett jelentésében. Az EU és az Egyesült Államok röviddel ezután bejelentette, hogy felfüggesztette az Irán elleni szankcióikat.
Vágólapra másolva!

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között tavaly júliusban született megállapodás egyebek mellett arra kötelezte Iránt, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, urándúsító reaktorainak számát 19 ezerről 6100-ra mérsékelje, továbbá az araki nehézvizes reaktorát úgy alakítsa át, hogy ott ne lehessen az atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

Az EU és az USA felfüggesztette az Irán elleni szankcióikat

Az Európai Unió és az Egyesült Államok felfüggesztette az Irán elleni szankciókat - jelentette be Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője és John Kerry külügyminiszter szombaton Bécsben.

Haszan Rohani iráni elnök fotójával ünnepel egy iráni pár Teheránban, miután tavaly májusban megállapodással zárultak az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások Bécsben. Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hivatalos jelentésében megerősítette, hogy

Irán teljesítette az atomprogramjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.