Legalább 85 civilt és 50 szíriai kormánykatonát öltek meg az Iszlám Állam dzsihádista szervezet fegyveresei a kelet-szíriai Deir ez-Zór város északi részei elleni támadásaik során - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja emigráns szervezet. A szíriai állami média szerint mészárlást követtek el a szélsőségesek.

A SANA szíriai állami hírügynökség a helyi lakosokra hivatkozva közölte, a dzsihádisták mintegy 300 embert öltek meg. Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió internetes felületén egy, a kormányhoz közeli forrásra hivatkozva közölte, hogy legalább 250 embert gyilkoltak meg az Iszlám Állam fegyveresei, amikor megtámadták Deir ez-Zór al-Baghalijeh és Ajas nevű külvárosait. A forrás hozzátette, sokukat lefejezték.

Az áldozatok többsége civil

A londoni székhelyű civil szervezet korábban harmincöt katona és a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű milicista haláláról számolt be, de idővel ez a szám jelentősen megnőtt. Információik szerint az áldozatok többsége civil, sokukat kivégzésszerűen ölték meg. A SANA szerint a polgári áldozatok többsége nő, gyermek és idős ember.

Lőttek az oroszok is

Az Iszlám Állam közölte, több öngyilkos merényletet hajtottak végre a kormányerők ellen a városban, és harcosaik elfoglalták al-Baghalijeht. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az Iszlám Állam így Deir ez-Zór - amely az azonos nevű tartomány székhelye - hatvan százalékát ellenőrzi. Az OSDH megjegyezte, az orosz légierő gépei légicsapások sorozatát mérték a dzsihádista harcosokra, hogy a kormányerők vissza tudják verni a támadásukat. Egyelőre nem tisztázott, hogy végül a városrészek a szélsőségesek kezére került volna.

Öt éve tart a polgárháború

Az idén ötödik évébe lépett szíriai polgárháborúban már több mint 260 ezer ember vesztette életét, és milliók hagyták el otthonaikat.