Vágólapra másolva!
Ha Németország és Ausztria szigorít a migránsok fogadásán, a szlovén kormány azonnal ugyanolyan intézkedéseket vezet be, mint nyugati szomszédai. Az ország kormánya közleményt adott ki, válaszul az osztrák kancellár interjújára.
Vágólapra másolva!

A szlovén kormányt nem lepte meg Werner Faymann osztrák kancellár bejelentése a schengeni egyezmény felfüggesztéséről - írta hivatalos közleményében a szlovén kormány. Ausztriának joga van egy ilyen lépéshez, de Bécsnek meg kell magyaráznia, hogy miért kívánja hatályon kívül helyezni a schengeni megállapodást - írták.

Szerintük Ausztriának azt is be kell jelentenie, hogy

a határellenőrzés visszaállítása meddig fog tartani.

Ausztria a schengeni szabályok értelmében bevezetheti határain az ellenőrzést, ha úgy ítéli meg, hogy a migrációs helyzettel összefüggő körülmények veszélyeztetik az ország nemzetbiztonságát - ezt Szlovénia sem vitatja. A döntés viszont akkor hivatalos, ha azt bejelentik az Európai Unió tagállamainak és az Európai Bizottságnak is.

Werner Faymann osztrák kancellár egy újságnak beszélt a szigorítás lehetőségéről Forrás: AFP/Thierry Charlier

A szlovén kormány Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lapnak adott interjúban elhangzottakra reagált, miszerint Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden menekültet ellenőriz a határon, és

a gazdasági menekülteket visszautasítja.

Ha Ausztria bevezeti a határellenőrzést, és szigorít a migránsok fogadásán, Szlovénia azonnal ugyanolyan intézkedéseket vezet be, mint Ausztria - figyelmeztetett a szlovén kormány közleményében.

Szlovéniát nyugaton Olaszország, délnyugaton az Adriai-tenger, délen és keleten Horvátország, északkeleten Magyarország, északon pedig Ausztria határolja. Ezek közül csak Horvátország nem tartozik a schengeni zónához.

A magyar külügyminiszter korábban azt mondta az osztrák szigorításról:

Arról is beszélt, hogy szerinte az "illegális bevándorlás" sokkal súlyosabb probléma annál, hogy Európa egy éven keresztül az úgynevezett politikai korrektség foglya legyen - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint az osztrákok zsarolják Magyarországot Forrás: AFP/John Thys

Ha Ausztria és Szlovénia lezárja határait, Horvátországnak is le kell zárnia a Szerbiával közös határát - mondta Miro Kovac, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség nemzetközi ügyekért felelős titkára a horvát közszolgálati tévének. Szerinte egy osztrák szigorításnak dominóhatása lenne:

Szerbiának is le kellene zárnia a Macedóniával közös határát.

Werner Faymann osztrák kancellár a szigorítás lehetőségét bejelentő interjúban arról is beszélt, hogy Ausztria nem adna pénzt azoknak az EU-tagállamoknak, ahol nem fogadják be a menekülteket. Aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia - mondta.

Szijjártó Péter szerint ez zsarolás. Szerinte Magyarország teljesítette azokat a feltételeket, amelyek alapján jogosult az EU-s forrásokra. Ha az európai vezetők egymás zsarolásával töltik az idejüket, akkor gyengítik Európát - mondta a magyar külügyminiszter.