Magyar cég is érintett a halálos kísérletben

gyógyszer teszt kísérleti gyógyszer
A medical assistant prepares medication in the central cytotoxic prepartion unit at the Argenteuil hospital in the suburbs of Paris on July 23, 2013. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
Magyar cég állította elő annak a kísérleti gyógyszernek a hatóanyagát, amitől meghalt egy ember Franciaországban - legalábbis ezt állítja a kísérletet megrendelő portugál cégcsoport. A magyar beszállító nevét egyelőre nem árulták el.
Vágólapra másolva!

Magyar cégtől kapott hatóanyagból, Olaszországban készült az a kísérleti gyógyszer, ami egy önkéntes kísérleti alany halálát okozta Franciaországban - közölte a francia AFP hírügynökséggel a kísérleteket megrendelő portugál cég. A Bial nevű vállalatnál azt állítják, hogy a magyar és az olasz cégnek is megvannak az Európai Unió-s engedélyei.

A portugál vállalatnál

nem nevezték meg a hatóanyagot gyártó magyar céget.

A fájdalom- és szorongáscsillapítónak szánt szer klinikai tesztelése során egy ember a múlt héten az agyhalál állapotába került, majd meghalt, és még öten rosszul lettek, de az ő állapotuk azóta javult. Elképzelhető viszont, hogy többen maradandó károsodást is szenvedtek a félresikerült kísérlet miatt.

Nem is sejtették, hogy baj lehet - képünk illusztráció Forrás: AFP/Fred Dufour

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter hétfőn egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az eset dacára semmi nem indokolja az összes franciaországi gyógyszerkísérlet leállítását.

A miniszter arról is beszélt, hogy csak négy nappal azután értesült az esetről, hogy az első sérültet kórházba kellett szállítani. A kísérletet végző Biotrial nevű francia cégnél azt mondták, először nem gondolták, hogy a később elhunyt férfi a kísérletek miatt lett rosszul.

Franciaországban évente több ezren vesznek részt önkéntesként gyógyszerkísérletekben.

Általában nagyon kevés baleset történik.

A tragédiába torkolló tesztért, amely egy hétig tartott volna, valamivel több mint ezer eurót, átszámítva háromszázezer forintot fizettek a szervezők.