Szövetségi bűnügyi nyomozás folyik az egykori amerikai kommandós ellen, aki lelőtte Oszama bin Ladent, és az akcióról sikerkönyvet írt. Azzal gyanúsítják, hogy személyes profitszerzésre használta az ügyet.

Matthew Bissonnette No Easy Day címmel írt könyvet a 2011-es akcióról, és az igazságügyi minisztérium, valamint a haditengerészet már folytatott ellene vizsgálatot, mert szerintük a kommandós titkos információt hozott nyilvánosságra.

A The Intercept most két forrásból is úgy értesült, hogy nyomozást kezdett a haditengerészet bűnügyi hivatala (NCIS) is, miután az egykori kommandós beleegyezett abba, hogy átadjon egy merevlemezt, amely tartalmazza az al-Kaida vezetőjének holttestéről készített fényképet.

Matthew Bissonnette egy gyakorlaton. Megszegte az íratlan becsületkódexetFotó: U.S. Air Force Photo by Brian Snyder

Nemzetbiztonsági érdek

Az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva igyekezett megakadályozni, hogy nyilvánosságra kerüljenek a Bin Laden holttestéről készített felvételek, és Bissonnette egy vádalku keretében egyezett bele a merevlemez átadásába; azt remélte, hogy így elkerülheti, hogy titkosított anyagok birtoklása miatt vádat emeljenek ellene.

Az egykori kommandós ügyvédje a portálnak elmondta, hogy a titkosított dokumentumok jogszerűtlen használata és nyilvánosságra hozatala ügyében folytatott vizsgálat tavaly augusztusban lezárult.

Megegyeztek ugyanis a Pentagonnal és az igazságügyi tárcával abban, hogy Bissonnette átutal valamennyit abból a több millió dollárból, amelyet a könyvért kapott.

Könyvesboltokban a No Easy DayForrás: AFP/Jewel Samad

Nem árulnak el részleteket

Robert Luskin ügyvéd azt azonban nem volt hajlandó megerősíteni, hogy valóban védence birtokában lett volna Bin Laden holttestét ábrázoló fotó, sem pedig azt, hogy folyik még vizsgálat Bissonnette ellen.

Ed Buice, az NCIS szóvivője viszont megerősítette a nyomozás tényét, részletekbe azonban nem bocsátkozott. „Az NCIS nem nyilatkozik folyamatban lévő vizsgálatokról” – mondta a portálnak.

Most az a kérdés, hogy Bissonnette felhasználta-e személyes haszonszerzésre a pozícióját. Kiderült ugyanis, hogy míg a SEAL Team 6 tagja volt, tanácsadóként segített olyan cégeknek, amelyek felszereléssel látták el a hadsereget, sőt, az egységet is. Később maga is alapított egy céget, amely magánvállalatoknak tervezett többek között taktikai felszereléseket. 

A cég egyébként azóta megszűnt. 

Kíváncsiskodók leskelődnek Abbottabadban, miután egy amerikai akcióban megölték a terroristavezért, Oszama bin LadentForrás: AFP/Aamir Qureshi

Megszegte a becsületkódexet

Bissonnette egykor valóságos sztár volt a SEAL-ek között, akit nagyra tartottak a bajtársai és a parancsnokai is.

A No Easy Day megírásával azonban megszegte azt az íratlan becsületkódexet, amely szerint a különleges egységek tagjai megtartják maguknak a titkaikat. A neve azóta fel is került a SEAL Team 6 Virginia Beach-i bázisán található sziklára, amelyre azokat vésik fel, akik nemkívánatos személyekké váltak a közösség számára.

A könyv megjelenése a Pentagont és a csapat tagjait is teljes meglepetésként érte. Egykori társai azóta szóba sem állnak vele. „Nagyon sok bajt okozott azoknak, akik bíztak benne” – mondta egyikük a The Interceptnek.