Dicséretet kapott Orbán Viktor Colleen Belltől

2016.01.20. 13:38

A korrupció elítélése mellett dicsérő szavak is jutottak Orbán Viktornak Colleen Bell beszédében az amerikai kereskedelmi kamara budapesti rendezvényén. Az amerikai nagykövet magyar kollégájával együtt az elmúlt egy évet is értékelte. 

Szokatlan módon, bő egy éven belül másodszor mondott közösen beszédet Colleen Bell amerikai és Szemerkényi Réka magyar nagykövet az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén. Aki azonban hasonló beszédre számított, mint amit a nagykövet a Corvinus Egyetemen mondott, annak csalódnia kellett. Igaz, saját szavai szerint Colleen Bell is sokkal nyugodtabb már, mint egy évvel ezelőtt, amikor megérkezett Budapestre. Mint mondta: 

„Rengeteget tanultam az elmúlt 12 hónapban." 

Colleen Bell a Corvinus Egyetemen tavaly keményen bírálta a magyar kormánytFotó: Polyák Attila - Origo

Az amerikai nagykövet beszédében kiemelte, hogy a két ország gazdasági együttműködése továbbra is kiváló, idén pedig az lesz a célja, hogy ez még tovább bővüljön. Ennek érdekében magyar cégeket hívnak a hannoveri nemzetközi vásárra, ahol az Egyesült Államok idén először partnerként vesz részt, és Washingtonba meghívnak vállalatokat. Sőt, Colleen Bell személyesen szeretne abban segíteni, hogy fiatal magyar vállalkozókat vigyen el bemutatkozni a Szilícium-völgybe. 

Ami nem maradhat: korrupció 

A nagykövet egy dologra ugyanakkor ismét figyelmeztette a magyar kormányt: a korrupció még mindig nagyon súlyos probléma a régióban.

Magyarország versenyképességének jelentős hátrányt okoz a korrupció, ezért továbbra is együtt dolgozunk a kormánnyal és civil szervezetekkel az átláthatóság érdekében – tette hozzá. 

Colleen Bell ugyanakkor egy ponton dicsérte is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt:  ez pedig az amerikai–európai szabadkereskedelmi egyezmény támogatása. 

„Az Egyesült Államok nagyra értékeli, hogy a magyar kormány nyíltan az egyezmény mellé állt” – mondta. 

Forradalom és menekültválság

A két ország kapcsolatát dicsérte Szemerkényi Réka is. A washingtoni magyar nagykövet úgy fogalmazott: a két ország gazdasági kapcsolatai még soha nem voltak olyan erősek, mint most. Külön kiemelte a dinamizmust és a honvédelmi, valamint a kulturális együttműködést. Utóbbi részeként említette a Saul fia sikerét, és az 1956-os forradalom hatvanéves évfordulóját, amire számos rendezvényen emlékeznek majd az idén az Egyesült Államokban. 

Szemerkényi Réka megemlítette a menekültválságot is, amely szavai szerint  komplex kihívás volt minden félnek. Azt ugyanakkor megnyugtatónak nevezte, hogy Budapest és Washington jól együtt tudott működni, és az Egyesült Államok megértette, hogy a biztonság a legfontosabb.