Immár biztos Dzsihád Johnnak, az Iszlám Állam hírhedt hóhérának a halála: a dzsihadista terrorszervezet kedden megerősítette, hogy tavaly novemberben a férfit megölte egy amerikai dróncsapás.

2015. november 12-én "végre mártírhalált halt Allah ügyéért, amit oly régóta áhított" - tudatta az Iszlám Állam a hivatalosnak mondható netlapjában, a Dabiqban. A közlés kitért arra, hogy Rakka városában pusztította el dróncsapás az autót, amelyben Dzsihád John ült, és azonnal végzett vele.

Kirakathóhér

A férfi az Iszlám Állam több propagandavideójának tanúsága szerint is túszokat - köztük több nyugatit - végzett ki torkuk elvágásával, és elrettentő "kirakathóhéra" volt az Iszlám Államnak.

Mohammed Emwazi vagy Dzsihád JohnForrás: --

A szervezet keddi közlése kitért arra is, hogy Dzsihád John mozgalmi neve Abu Muharib al-Muhadzsir volt. A férfit valójában Mohammed Emwazinak hívták, brit állampolgár volt, de kuvaiti apa és jemeni anya szülötte. 1994-ben, hatévesen került családjával bevándorlóként Angliába, azon belül Londonba, ahol számítógépes programozónak tanult. Az Iszlám Állam dicshimnusszal felérő nekrológjában megjegyzi, hogy Dzsihád John gyűlölte a londoni életet.

Volt túszok a férfit vérszomjas pszichopataként írták le.

Forrás: AFP/Ho

Hellfire: a pokol tüzében égett el

Tavaly novemberben egyébként az Egyesült Államok "majdnem biztosra" mondta, hogy dróncsapással sikerült végeznie Dzsihád Johnnal. Steve Warren ezredes, az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció szóvivője azt mondta, hogy Dzsihád Johnt egy amerikai drónról kilőtt, Hellfire típusú rakéta ölte meg a szíriai Rakka városában, egy gépkocsiban.