Kínos kudarc árnyékolja a németek szíriai misszióját

Tornado vadászgép, Szíria
HANDOUT - A handout picture made available on 10 January by the Bundeswehr (German armed forces) shows two Recce Tornado jets of Germany's Air Force taking off on a deployment flight as part of the 'Counter DAESH' mission, in Incirlik, Turkey, 09 January 2016. Photo: Bundeswehr/Falk Baerwald/dpa (ATTENTION EDITORS: FOR EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH CURRENT REPORTING/ MANDATORY CREDIT: Photo: BUNDESWEHR/FALK BAERWALD/dpa)
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy éppen arra a feladatra alkalmatlanok a német légierő Tornadói, amely elvégzésére Szíriába küldték őket.
Vágólapra másolva!

Németország hat Tornadóval járult hozzá az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíciós erők missziójához. A gépek feladata az lenne, hogy éjszaka és rossz időjárási körülmények között felderítést végezzenek a szíriai légtérben.

Indulnak a német Tornadók a szíriai misszióra Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Falk Bärwald

Elvakítja őket a fény

A Bild című lap azonban kiderítette, hogy a gépekkel képtelenség éjszaka repülni, a pilótafülke világítása ugyanis túl erős, így elvakítja a pilótákat.

A védelmi minisztérium szóvivője is elismerte, hogy „van egy kis technikai probléma a pilótafülke világítása körül”, amit valószínűleg tovább ront az éjjellátó készülék, de azt ígérte, hogy a gondot két héten belül megoldják.

Még szerencse, hogy „jelenleg nincs szükség éjszakai repülésekre Szíriában, a német kontingens pedig „százszázalékosan teljesít” – tette hozzá.

Hat német gépet adtak a koalíciós erőknek Forrás: AFP / Falk Bärwald

A puska meg a meleget nem bírja

A brit Daily Mail az esettel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy a német hadsereget több kritika is érte az elmúlt időszakban. A G36-os hadipuska például állandó viccek céltáblája, mivel melegben nem lehet vele egyenesen lőni.

A Der Spiegel tavaly azt írta, hogy a 39 darab NH90-es helikopter közül csupán négy működőképes, nemrégiben pedig az egyik Eurofighter harci gép egyik üzemanyagtartálya szakadt le felszállás közben.