Két párizsi merénylő családja beperli a francia államot

2016.01.21. 10:26

Gyilkossággal vádolja két párizsi merénylő családja a francia államot.

Hasna Aitboulahcent, a párizsi merényletek értelmi szerzőjének, Abdelhamid Abaaoudnak az unokatestvérét jogtalanul gyilkolták meg, mert ártatlan volt – állítja a család. Gyilkosság vádjával pereli az államot annak a férfinak a családja is, akit agyonlőttek, amikor két hete megtámadott egy rendőrségi épületet – számolt be a The Local.

Tettes vagy áldozat?

A 26 éves Aitboulahcen a nyomozók szerint segített Abaaoudnak a menekülésben; a nő a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét november 18-án, öt nappal a 130 ember életét követelő támadások után.

A családja szerint azonban ártatlan áldozat volt. „Az unokafivére nyomást gyakorolt rá, a családját és a barátai családját fenyegette” – állítja az ügyvédjük, Fabien Ndoumou.

A fiatal nő anyja, nővére és fivére ismeretlen tettes ellen tett feljelentést terrorizmus és gyilkosság vádjával – derül ki a dokumentumból, amelyet az AFP munkatársa is látott.

Hasna Aitboulahcen, Abdelhamid Abaaoud unokatestvéreForrás: Facebook

A támadó is „áldozat”

Hasonló kérelmet nyújtott be Tarek Belgacem apja is; a férfit január 7-én, a Charlie Hebdo elleni merénylet évfordulóján lőtték agyon Párizs 18. kerületében, amikor megtámadott egy rendőrségi épületet.

A rendőrök állításuk szerint figyelmeztették a húsvágó bárddal felszerelt férfit, hogy ne közelítsen, és később találtak nála egy feljegyzést is, amelyben hűséget esküdött az Iszlám Államnak.

Az apja szerint azonban ez az állítás ellentmond legalább három szemtanú vallomásának. Állítja, hogy a fia nem volt dzsihádista, csak egy „normális, jó ember”. Az unokatestvére pedig egyenesen azt mondta, hogy a rendőrök később csempészték a zsebébe a papírt, hogy „leplezzék a tévedésüket”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK