Cáfolja Lázár Jánost az Európai Bizottság

Lázár János
Budapest, 2015. szeptember 3. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egyetlen huncut fillér helyett tavaly összesen 11 millió eurót kapott Magyarország Brüsszeltől a menekültválság kezelésére. Az Európai Bizottság egy kérelmünket valóban visszautasította, de ennek is megvolt az oka. 
Vágólapra másolva!

Ötmillió euró volt az a „huncut fillér”, amit az Európai Bizottság tavaly a sürgősségi alapból kifizetett Magyarországnak a migrációs válság kezelésére.

Lázár János az uniós támogatást hiányolta Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Semmi nem lett az ígéretből

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogya komoly uniós pénzügyi ígéretből semmi nem lett a migránsválsággal kapcsolatban”.

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Európai Bizottság számai ennél lényegesen árnyaltabb képet mutatnak. Magyarország ugyanis két helyről is jelentős támogatás kap, az egyik a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF), a másik pedig a Belső Biztonsági Alap (ISF).

Eddig 11 millió eurót kapott Magyarország Brüsszeltől a menekültválság kezelésére Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Összesen 93 millió euró

Hazánk a 2014-től 2020-ig tartó időszakban

összesen 93 millió eurót kap Brüsszeltől,

a pénzt a befogadólétesítmények bővítésére, és a külső határigazgatás hatékonyságának fokozására fordíthatja. Ebből a pénzből tavaly 6 millió eurót fizettek ki Magyarországnak.

Ha ez nem lenne elég, hazánk sürgősségi segélyt is kapott tavaly, a migrációs válság legnehezebb hónapjaiban. A két rendelkezésre álló pénzügyi forrásból összesen 6,7 millió eurót ítéltek meg nekünk, ebből 2015-ben ötmillió eurót meg is kaptunk.

Ha nem jönnek, pénz sem jár

Tavaly szeptember 25-én ezen felül kért még Magyarország 3,6 millió eurót az Európai Bizottságtól a hazánkba a jövőben kísérő nélkül érkező kiskorúak befogadására és ellátására. Ezt az összeget valóban

nem ítélte meg Magyarországnak az Európai Bizottság,

nem véletlenül.

Brüsszel tájékoztatása szerint az összeget a magyar kormány novembertől használta volna fel, a kerítés felállítása után viszont októbertől drasztikusan csökkent a Magyarországra érkező menekültek száma. Az Európai Bizottság ezért döntött úgy, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló támogatást más országnak ítéli meg.