Legalább 20 halottja van a szomáliai merényletnek

Horizontal
Mentők a merénylet helyszínén
Vágólapra másolva!
Legkevesebb húsz halottja volt annak a merényletnek, amelyet a szomáliai főváros, Mogadishu egyik tengerparti étterménél követtek el dzsihádista fegyveresek - közölték pénteken a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A támadás csütörtök este kezdődött azzal, hogy egy öngyilkos merénylő működésbe hozta a járművébe rejtett pokolgépet. Ezt követően a fegyveresek lövöldözve behatoltak a Beach View Cafe and Lido Seafood nevű - kormánytisztviselők és a fővárosi elit által szívesen látogatott - étterembe, és túszokat ejtettek.

Holttestet visznek hozzátartozók a lövöldözés helyszínén a szomáliai főváros, Mogadishu tengerparti strandján Forrás: MTI/AP/Farah Abdi Warsameh

Húsz halott

A szomáliai biztonsági erők röviddel a támadás után a helyszínre érkeztek. Szemtanúk fegyverropogásról számoltak be, miután a hatóságok ostrom alá vették az épületet. A kibontakozó harc péntekre megszűnt. Egyelőre nem tudni, hogy a húsz halottba a hatóságok beszámították-e a megölt támadókat.

Az al-Kaida szövetségese követte el a merényletet

A terrortámadás elkövetését a szomáliai as-Shabaab dzsihádista szervezet vállalta magára. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét - a fővárost is - uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból.