Összeül a magyar és a szlovén kormány

A Magyar Európai Üzleti Tanács 2015. évi országjelentése
Szijjártó Péter újabb veszélyt lát
Vágólapra másolva!
A magyar-szlovén együttműködés új dimenzióba lép a két kormány együttes szlovéniai ülése nyomán. Olyan megállapodások elfogadása várható, amelyek a két ország kapcsolatát tovább erősítik, stratégiai szintűvé teszik - mondta Szijjártó Péter.
Vágólapra másolva!

A magyar külügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy Ljubljanában tárgyalt szlovén hivatali kollégájával, Karl Erjaveccel.

Szijjártó Péter szerint a közös kormányülésen több megállapodást is megkötnek.

  • Összekötik a két ország gázvezeték-hálózatát, amivel egy 1,3 milliárd köbméter kapacitású közös rendszer jön létre, javítva az energiabiztonságot.
  • Összekapcsolják a villamosenergia-hálózatokat, ami hozzájárul ahhoz, hogy Közép-Európában integrált villamosenergia-hálózat jöjjön létre.
  • 2018-ra kétszer két sávosra bővül az M70-es autóút, így Budapestet Ljubljanával végig autópálya fogja összekötni.
  • Az idei év első felétől végig villamosított lesz a Budapest-Ljubljana vasútvonal.
  • 2020-ig hat új határátkelőhelyet szándékoznak létesíteni: három közútit és három kerékpárost.
  • Arról is tárgyalnak, hogy a koperi kikötő és az oda vezető vasútvonal fejlesztésében magyar vállalatok is szerepet játszhassanak, mivel a koperi a magyar vállalatok által leginkább használt kikötő.

Ezen kívül pénteken megnyitják a magyar főkonzulátust Lendván, és a magyar kulturális intézetet Ljubljanában.

Gazdasági kapcsolatok

A szintén pénteken megrendezendő üzleti fórumon 138 magyar cég képviselője vesz részt, az Eximbank pedig nyitott egy 370 millió eurós hitelkeretet a magyar és a szlovén vállalatok közötti együttműködés fejlesztésére.

Szijjártó Péter szerint október végére egy év alatt - öt százalékos növekedéssel - 1,7 milliárd euróra nőtt a két ország közötti kereskedelem.

A határok védelme

A közös kormányülés napirendjén szerepel a migrációs válság is, mondta Szijjártó Péter.

"Talán most már mindenki belátja Európában, hogy a külső határok védelme nélkül védtelenek vagyunk. Azonban sajnos a szavakat nagyon kevés esetben követik tettek. Nagyon kevés olyan ország van, amely valóban meg tudta védeni a külső határát. Magyarország ilyen. És azonkívül, hogy meg tudtuk védeni saját magunkat, segítünk másoknak is, hiszen itt Szlovéniában a mi rendőreink vannak a legtöbben - több mint ötvenen -, akik segítik a szlovén kollégák munkáját a határon.

és segítünk a Görögországgal közös határ védelmében" - mondta Szijjártó Péter.