Putyin távozásra kérte Aszadot

2016.01.22. 16:32

Az orosz elnök még év végén küldött egy erről szóló üzenetet a szír vezetőnek, aki ezt ingerülten utasította vissza. A hírt Putyin szóvivője cáfolta, egy európai hírszerző viszont megerősítette.

Igor Szergunt, az orosz hadsereg felderítő főcsoportfőnökségének korábbi vezetőjét tavaly év végén Vlagyimir Putyin Damaszkuszba küldte egy üzenettel - írja a Financial Times, amely szerint ebben távozásra kérte Bassár el-Aszadot. A szír elnök ingerülten utasította ezt vissza.

Gyanús körülmények közt halt meg

Szergunt a hivatalos közlemények szerint Moszkva közeli otthonában érte a halál január 3-án, az amerikai Stratfor forrása szerint valójában két nappal korábban Libanonban. A Financial Times az orosz külügyminisztériumnál próbált meg tájékozódni, ahol a hadügyminisztériumhoz irányították őket, ahol senki nem kívánta kommentálni hírt. Közben az rbc.ru-n megjelent, hogy Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov tagadta, hogy főnöke a távozást javasolta volna Aszadnak.

Teher már a szíriai kaland

A Financial Times végül egy európai titkosszolgálati hivatalnokot szólaltatott meg, aki szerint Aszad azt üzente vissza Putyinnak, hogy nélküle az orosz-szír kapcsolatok nem tudnak tovább fejlődni. Az lap cikke és annak kommentárjai is utalnak arra a lehetőségre, hogy egyre nyűgösebb már az oroszoknak a szíriai kaland, és hogy már nem ragaszkodnak annyira Aszadhoz, mint korábban.