Kitoloncolná a cseh elnök a gazdasági bevándorlókat

Czech President Milos Zeman (R) is welcomed by Italian Prime Minister Matteo Renzi before the 10th Asia-Europe Meeting (ASEM) on October 16, 2014 in Milan. The Asia-Europe Meeting (ASEM) was created in 1996 as a forum for dialogue and cooperation between
Milos Zeman, cseh köztársasági elnök
Vágólapra másolva!
A gazdasági bevándorlók kitoloncolásának kívül nincs más lehetősége az Európai Uniónak a cseh elnök szerint. Milos Zeman szerint sem a görögök, sem a törökök nem képesek megvédeni Európa külső határait. 
Vágólapra másolva!

Nem valószínű, hogy a következő időszakban csökkenne a migrációs hullám, ezért az Európai Uniónak nem lesz más választása, mint

kitoloncolni a gazdasági és az érvényes beutazási iratok nélküli bevándorlókat

- jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök a Právo című cseh napilapban.

Milos Zeman kitoloncolná a gazdasági bevándorlókat Forrás: AFP/Daniel Dal Zennaro

A határokat kell védeni

Zeman szerint a migrációs helyzet további romlását és az EU esetleges dezintegrációját jelenleg csak a külső schengeni határok védelmének megerősítésével lehet megállítani.

- vélekedett a cseh elnök.

A politikus szerint azokat a menekülteket, akik már az EU-ban vannak, ellenőrizni kell, a gazdasági migránsokat, az érvényes iratok nélküli személyeket, illetve azokat, aki nem kaptak menedéket egyetlen uniós országban sem, ki kell toloncolni az EU területéről.

„Mindazoknál, akiket felsoroltam, a nemzetközi szerződések alapján csak egy megoldás jöhet szóba, és ez a kitoloncolás” – mondta Milos Zeman.

Menekültek Leszboszon. Zeman szerint a görörök képtelenek megvédeni a határt. Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Hibát követtek el

A cseh elnök úgy látja: sem Görögország, sem Törökország a jelek szerint nem képesek megvédeni határait és megállítani a menekülthullámot, ezért

a cseh kormány szerinte hibát követett el, amikor 800 millió koronás segélyt szavazott meg Törökországnak.

Zeman bízik abban, hogy a jelenleg egymás között vitatkozó uniós államok végül is képesek lesznek megegyezni a schengeni határok közös védelmében.

„Amennyiben az EU nem akar öngyilkosságot elkövetni, akkor egy szép napon erről meg kell egyezniük. A kérdés csak az, hogy mikor. Minél később jön létre az egyezség, annál nagyobb lesz annak az ára” – tette hozzá a cseh elnök.