Rekordnagyságú hóra ébrednek a New York-iak

Washington Blizzard Begins Washington SNOW DC blizzard snow storm SQUARE FORMAT
WASHINGTON, USA - JANUARY 22: A worker clears snow from the steps of the Lincoln Memorial as the snow begins to fall in Washington, USA on January 22, 2015. Much of the city is shutting down with a predicted 18-30 inches falling over the weekend. Samuel Corum / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A hétvégi hóvihar gyakorlatilag megbénította az Egyesült Államok keleti partvidékét. New York lakói hatvan centi havat várnak, Washingtonban a hatalmas szél miatt egy méternél magasabb hótorlaszok keletkezhetnek. Eddig több mint 8000 légijáratot kellett törölni a két városban. Cikkünk folyamatosan frissül. 
Vágólapra másolva!

Pénteken még csak szemet gyönyörködtető hószállingózással kezdődött a már előre történelminek elkeresztelt Jonas vihar, a helyzet azonban egyre rosszabb a keleti partvidéken.

Kotorják a havat a Lincoln-emlékműnél Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Washingtonban és Baltimore-ban akár hatvan centi is eshet az előrejelzések szerint vasárnapig, és alig valamivel kevesebbre kell számítaniuk a philadelphiaiaknak is – figyelmeztetett a CBS News.

A hóvihar a légiközlekedést is megbénította,

eddig összesen 8323 légijáratot töröltek

a keleti parton. Washington D.C. és New York repülőterein a gépek 70-100 %-át kellett törölni.

Csak Virginia államban 1,032 közlekedési balesethez vonultak ki a hatóságok az éjjel, és 879 elakadt járművet kellett kiszabadítani. Szükségállapotot hirdettek ki New York-ban is.

Hatvan centi hó alatt

Az NBC News internetes oldalán percről percre lehet követni az eseményeket. A bejegyzések szerint a New York-iak nagy meglepetésre ébredtek: a meteorológusok szerint a Nagy Almában rekordmennyiségű – 45–60 centi – hó eshet.

A New York-iak nyomban el is kezdhettek havat lapátolni.

Így néz ki a szörnyvihar az űrből. A képet Scott Kelly űrhajós készítette.

New Jersey-ben hajnalban felfüggesztették a tömegközlekedést, a buszok mellett nem járnak a vonatok sem.

Washingtonban egész hétvégén nem jár a metró.

A Weather Channel videóján jól látszik, milyen elemi erővel csapott le a hóvihar az amerikai fővárosra.

A fővárosban is rekordot dönthet a hó: 1822-ben 71 centi hó esett, a mostani viharban azonban egyes kerületekben ez a szám elérheti a 90 centit is. Itt élőben nézheti a washingtoni havazást.

A hópelyhek mögött a Fehér Ház. Washingtonban 60–90 centi hó eshet Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Ennek ellenére nem bénul meg minden: a Potomac folyó túlpartján, Arlingtonban az ismeretlen katona sírját a legnagyobb hóviharban is vigyázzák a 3. gyalogosezred tagjai.

Észak-Karolinában a vihar miatt péntek éjszakára 136 ezer ember maradt áram nélkül, és a számuk fokozatosan emelkedik. Tíz államban 200 ezernél több embert érint az áramszünet.

Legalább nem fagy

Eddig tíz ember vesztette életét a vihar miatt, valamennyien közlekedési balesetben. Csak Észak-Karolinában 928 autóbaleset történt csütörtök éjfél és péntek kora délután között.

Kentuckyban egy autós akkor halt meg, amikor egy hókotróval ütközött. Az állam kormányzója pénteken rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A meteorológusok szerint az egyetlen szerencse, hogy a legtöbb helyen nem csökken majd fagypont alá a hőmérséklet, és a viharnak nem lesz második hulláma, az emberek így vasárnapra túl lesznek a nehezén.

Az amerikaiak a hóviharban sem veszítik el a humorérzéküket.

A gyerekek és a kutyák pedig kimondottan élvezik a havat.

A történelmi hóvihar egyelőre nem zavarja az egyik "first dogot", Bót sem. Persze nyilván nem véletlenül hívják a fajtáját vízikutyának.

Egy idő után persze a jóból is megártott a sok, főleg az apróbb termetű jószágoknak.

Egy magyar ösztöndíjas lány Charlestonban éli át az évszázad hóviharát.

A Jonas azonban sehol nincs attól, ami 1966-ban történt, amikor több mint 12 méter hó esett Észak-Dakotában.

Az amerikaiak már napokkal ezelőtt kifosztották az élelmiszerboltokat, a későn érkező vásárlókat már csak üres polcok fogadták. A jelek szerint azonban nemcsak a kenyér és a tej fogy, sokan nem evéssel akarják átvészelni a bezártságot.

A washingtoni Smithsonian Állatkertben csak azokat az állatokat engedik ki, amelyek élvezik a havat. Mint például az óriáspanda.

Az állatkert egyébként a vihar alatt zárva van, de a gondozók bennmaradtak, hogy semmi baj ne érhesse az állatokat.

Virginiában helyi idő szerint éjfélkor csapott le az igazi ítéletidő. Egy helyi lakos timlapse videót is készített arról, ahogy betemette a teraszát a hó.