Három britnél mutatták ki a Zika-vírust, akik korábban Kolumbiában, Suriname-ban, illetve Guayanában jártak. A kórokozó elsősorban terhes nőkre veszélyes.

A Zika-vírus nagy valószínűséggel súlyos születési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget (mikrokefália) okoz a magzatnak, másokra azonban nem veszélyes; csupán enyhe, influenzához hasonló tüneteket okoz, és négy-hét nap alatt elmúlik.

Fertőtlenítik a temetőt LimábanForrás: AFP/Ernesto Benavides

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de néhány beteg szexuális úton fertőződött meg, és az anya is átadhatja a magzatnak. 

A vírus és a rendellenesség kapcsolata ugyan még nem bizonyított, de az tény, hogy öt csecsemő szervezetében ki tudták mutatni a 49-ből azok közül, akik a kisfejűség miatt haltak meg eddig Brazíliában.

Ezt a vírus is szúnyog terjesztiForrás: Wikimedia Commons

Négyezer eset

A járvány októberben tört ki Brazíliában, és azóta majdnem négyezer mikrokefáliás esetet jelentettek.

A régió több országában – Kolumbiában, Ecuadorban, Salvadorban és Jamaicában – figyelmeztették a nőket, hogy lehetőleg ne most essenek teherbe – emlékeztetett a brit Independent.

A kolumbiai egészségügyi miniszter azt kérte, hat-nyolc hónapig várjanak a gyermekvállalással, Salvadorban azonban biztonságosabbnak tartják a 2018-as határidőt.

Csak a terhes nőkre veszélyesForrás: --

A baj az, hogy nem tervezik

A felvetést naivnak minősítik a nőjogi szervezetek. A teherbeesés ugyanis errefelé nem a nők választásán múlik, az egész régióban gyakori a nemi erőszak.

Kolumbiában például a terhességek több mint 50 százaléka nem tervezett.

A vírust eddig 22 országban mutatták ki. Az Egyesült Államok azt javasolta a terhes nőknek, hogy ne utazzanak ezekbe az országokba.

 

Terhes asszony a hondurasi Tegucigalpa kórházábanForrás: AFP/Orlando Sierra