Nyolc ember áll bíróság elé a Tutanhamon-maszk miatt

tutanhamon, halotti maszk
The golden mask of legendary Egyptian boy king Tutankhamun is displayed at the Egyptian Museum in Cairo after its restoration, on December 16, 2015. The restored mask -- now back in its display case at the museum -- was shown to journalists after a team of German experts worked on it for more than two months to remove a crust of dried glue from the beard of the priceless relic. AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED / AFP / MOHAMED EL-SHAHED
Vágólapra másolva!
Nyolc ember, köztük az Egyiptom Múzeum korábbi igazgatója áll bíróság elé a Tutanhamon-maszk megrongálása miatt. A világhírű maszk szakállát 2014-ben törték le, aztán epoxival ragasztották vissza a 3300 éves műkincsre.
Vágólapra másolva!

Egyiptomban nyolc ember ellen indítottak pert vasárnap a Tutanhamon-maszk letört szakállának helytelen visszahelyezése, valamint az elkapkodott akció közben okozott károk miatt.

Az aranymaszk szakálát még 2014-ben törték le karbantartási munkák közben Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

A világhírű aranymaszk szakállát karbantartási munkálatok alatt törték le,

majd epoxival gyorsan visszaragasztották.

A baleset ugyan még 2014 nyarán történt, ám arra csak tavaly januárban derült fény.

A 3300 éves műkincsről a világsajtóban pillanatok alatt elterjedt képen jól látható volt az - inkább az építőiparban használatos - ragasztóanyag a maszk és az ügyetlenül rögzített szakáll között keletkezett résben.

A vádlottak között volt igazgató is

A nyolc perbefogott egyiptomit "súlyos gondatlansággal" és a "szakmai előírások megsértésével" vádolják. Az ügyészség meglátása szerint ráadásul az érintettek megpróbálták "álcázni" tettüket.

A vádirat alapján

a maszkra száradt epoxit egy éles szerszámmal próbálták lekaparni,

aminek következtében karcolások keletkeztek a felbecsülhetetlen értékű műtárgyon.

A vádlottak között van az Egyiptom Múzeum akkori igazgatója és a restaurációs részleg vezetője is. Előbbi a botrány kirobbanásakor adott első nyilatkozatában cáfolta a műtárgyban keletkezett károkról szóló híreket.

A ragasztó eltvolítása a legnagyobb kihívás

A maszk egy hónappal ezelőtt került vissza eredeti helyére, egy több mint kilenc héten át folyó restaurációs munka után, amelyet egy német szakértői csoport végzett el. A projekt vezetője, Christian Eckman a munkálatok megkezdése előtt adott nyilatkozatában

"Vannak még bizonytalanságok, például nem tudjuk, milyen mélyre hatolt a ragasztó a maszkba, így az sem világos, mennyi időbe telik annak eltávolítása" - mondta.

Az aranymaszkot Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.