Választási vereséggel riogatják Merkelt

defence Horizontal (FILES) This file photo taken on December 16, 2015 shows German Chancellor Angela Merkel addressing relatives of German servicemen and women working overseas during a reception at the chancellery in Berlin.
AFP journalists have chosen A
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Ha Angela Merkel nem változtat eddigi menekültpolitikáján, az a jelenlegi német kormánykoalíció elvérzéshez vezethet a 2017-es parlamenti választásokon, figyelmeztet Horst Seehofer, a kisebbik koalíciós párt elnöke.
Vágólapra másolva!

„Még megakadályozhatjuk a vereséget” – erre figyelmeztette Horst Seehofer Merkelt a koalíciós partnerek ausburgi találkozóján. A bajor miniszterelnök még nem tartja későnek az irányváltást a német menekültpolitikában. Ha ez nem történik meg, az könnyen a kormánykoalíció választási bukásához vezethet 2017-ben – írja a Spiegel Online.

Papír nélkül vissza Ausztriába

A makacs ragaszkodás az eddigi nyitott kapuk politikájához súlyos következményekkel járhat, érvelt a bajor politikus. Németországba tavaly több mint egymillió menedékkérő érkezett, akik egyre inkább megterhelik az államkasszát és a német társadalom tűrőképességét. A bajor Keresztényszociális Unió elnöke elengedhetetlennek tartja a befogadható menekültek létszámplafonjának a bevezetését.

A nagyobbik kormánypárt továbbra is elzárkózik a felső plafontól.

A CDU annyiban igyekszik a bajor keresztényszocialisták kedvére tenni, hogy segítséget ígért a délnémet határra beáramló menekültáradat kezelésében. Az osztrák–német határvonalon újabb menekültközpontokat állítanak fel. A papír nélkül érkezőket azonban már a németek is gondolkodás nélkül fordítják vissza.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök a kormánykoalíció bukásával riogat Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

Besokalltak az osztrákok

Az osztrák vezetés egyre keményebb megoldásokat hangoztat a menekülthelyzet kezelésére. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter (ÖVP) következetesen kitart az évente befogadható menekültszám megszabása mellett.

Az osztrák szövetségi és tartományi – múlt héten tartott – értekezleten a szövetségi kormány 37 500 menekültnél tenné ki a megtelt táblát 2016-ban. Ausztriában tavaly 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be.

Az osztrák vezetés terve szerint 2019-ig a maximálisan befogadható menedékkérők száma 127 500 lenne.

Az értekezleten részt vevő politikusok a következő három évre lebontották, mi az a menekültszám, amivel még a kilencmilliós állam képes megbirkózni. 2017-ben 35 ezer, 2018-ban 30 ezer és 2019-ben mindössze 25 ezer menedékkérőt fogadna be Ausztria.

Ausztria besokallt Forrás: AFP/DPA/Armin Weigel

Köln utáni látszatmegoldások

A kölni eseményeket követően a német lakosság szigorúbb fellépést vár Merkeltől. A közhangulat nyomására a kormány szigorított ugyan a menekültpolitikáján, de

a jogszabályi változtatások csak a lakosság megnyugtatását szolgálják.

Thomas de Maizière belügyminiszter és Heiko Maas szociáldemokrata igazságügyi miniszter január közepén állapodtak meg arról, hogy az életellenes, szexuális és sorozatos vagyon elleni bűncselekményeket elkövető menekültek a jövőben a bírósági ítélet kimondása után azonnal kiutasíthatóak.

Köln volt a fordulópont Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A szexuális bűncselekményeknél is csak a büntetőeljárásban történt szigorítás. Valójában nem a nőket erőszakolókra vagy a zaklatókra szabnak ki nagyobb büntetéstételt, hanem mindössze az eljárás menetén könnyítettek.

Németországba idén várhatóan egymillió menekült érkezik, hacsak nem vezet be korlátozást a német kormány.