Az orosz külügyminiszter szerint Ukrajna nem megbízható

Lavrov évértékelője
Szergej Lavrov évértékelője
Vágólapra másolva!
Ukrajna nem megbízható abból a szempontból, hogy az Európába irányuló gázszállítások tranzitországa legyen - jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter, az elmúlt év orosz külpolitikáját összegző sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

"Az orosz légierő akciói, melyeket a szíriai vezetés kérésére hajtott végre, reálisan segítettek megfordítani a helyzetet az országban, segítettek biztosítani a terroristák által ellenőrzött terület szűkítését" - hangsúlyozta az orosz külügyminiszter.

Világos lett, hogy ki az, aki harcol a terroristákkal, és ki a cinkosuk,

ki akarja őket felhasználni saját önző céljaira - tette hozzá.

Kezdődnek a béketárgyalások

A sajtótájékoztatón Lavrov kitért a közelgő genfi béketárgyalásokra, az ukrajnai helyzetre és Oroszországnak az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal kapcsolatos viszonyrendszerére is.
A január 29-én kezdődő, a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék közötti közvetett genfi tárgyalásokkal összefüggésben azt emelte ki, hogy azok nem lehetnek eredményesek, ha nem hívják meg a szíriai kurdok képviselőit.

Nem ajánlottak menedékjogot

A miniszter szólt arról is, hogy nem kérték távozásra Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és nem is ajánlottak neki politikai menedékjogot Oroszországban. "Senki sem kért semmilyen politikai menedékjogot, senki semmi ilyet nem is ajánlott" - hangoztatta.

Szergej Lavrov évértékelője Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az ukrán helyzet

Az orosz külügyminiszter kitért az ukrajnai helyzetre. Mint mondta, Oroszország elő fogja segíteni, hogy az ukránok helyreállítsák a nemzeti egyetértést. "Ragaszkodunk a kizárólagosan békés rendezéshez, elő fogjuk segíteni, hogy az ukránok helyreállítsák a nemzeti egyetértést" - tette hozzá. Szólt arról is, hogy

Moszkva nem sértette meg a budapesti memorandumot.

Kifejtette, hogy az 1994-es nyilatkozatban Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia arra vállaltak kötelezettséget, hogy nem vetnek be atomfegyvert Ukrajna ellen. "Senki ilyet nem tett, és Ukrajnával szemben semmilyen, nukleáris fegyverrel történő fenyegetés nem hangzott el" - mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor:

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy Oroszország nyitott az együttműködés fejlesztésére nyugati partnereivel, de csak az egyenjogúság és a kölcsönös előnyök alapján, egymás érdekeinek tiszteletben tartásával.

Terjeszkedik a NATO

Lavrov szerint az amerikai rakétapajzs és a NATO terjeszkedése Oroszország határai felé, a NATO-csapaterősítések az orosz határ mentén aggodalmat keltenek Moszkvában. Úgy vélekedett, hogy a NATO-ban az Egyesült Államok hozza meg a döntéseket, amelyhez Európa "csupán szalutál".