Obama tiltaná a magánzárkát a fiatalkorúak esetén

2016.01.26. 07:00

Betiltaná Barack Obama, hogy magánzárkába zárják a fiatalkorú elítélteket, mert egy jelentés szerint ezeket az elítélteket nehezebben lehet visszavezetni a társadalomba. Az elnök szerint a magánzárka csak végső eszközként használható, korlátozott mértékben.

Betiltani készül a fiatalkorú elítéltek magánzárkába zárását Barack Obama amerikai elnök - írja keddi számában a The Washington Post.

Barack Obama betiltaná a magánzárkát a fiatalkorúak esetébenForrás: AFP//Mandel Ngan

Az elnök kifejti, hogy a fiatalkorúakat és az enyhébb bűncselekményért elítélteket a szövetségi állami börtönökben nem lenne szabad magánzárkában elkülöníteni, és ezt a büntetés-végrehajtási rendszer régóta tervezett reformja keretében szeretné is megszüntetni.Obama azt követően jutott erre az elhatározásra, hogy a szövetségi igazságügyi minisztérium jelezte: felmérése és tapasztalatai szerint a magánzárkára ítélteket sokkal nehezebben lehet a büntetés letöltése után visszavezetni a társadalomba.

Összeszorul a szív

Az elnök úgy fogalmazott, hogy az egyre gyakrabban és fölöslegesen alkalmazott magánzárka-büntetés összeszorítja a szívét, és már utasította is a szövetségi büntetés-végrehajtási intézeteket, hogy hagyjanak fel ezzel a büntetési formával, mind a fiatalkorú bűnelkövetők, mind a kisebb bűncselekményekért elítéltek esetében.

Az amerikai igazságügyi rendszerben az számít fiatalkorúnak, aki még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét.

A második esély országa

Obama álláspontja szerint, amennyiben a fogvatartott veszélyt jelent önmagára vagy a börtön személyzetére, akkor indokolt a magánzárka, ám ekkor is csak korlátozott mértékben, megszorításokkal és csak végső eszközként alkalmazható. Obama szerint az Egyesült Államok a második esély országa, és a magánzárka túlságosan is gyakran aláássa ennek a második esélynek a lehetőségét.A Fehér Ház közleménye szerint az elnök az igazságügyi minisztérium ajánlásait elfogadva korlátozni tervezi a mentális betegségekkel küszködők magánzárkára ítélésének gyakorlatát is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK