Közel két millió emberen segíthetnének az ENSZ segélyszállítmányai Szíriában, de a szervezet szerint a kormány megakadályozza, hogy ezek bejussanak az országba. A rászorulóknak így csak tíz százalékát tudták ellátni.

Elfogadhatatlannak nevezte az ENSZ egy magas rangú tisztségviselője, hogy a szíriai kormány akadályozza a segélyszállítmányoknak az országba való bejutását és az erre vonatkozó kérések közel 75 százalékára nem reagál.

Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese szerdán a világszervezet New York-i székhelyén tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a helyzetről. O'Brien szerint a Damaszkuszhoz 2015-ben eljuttatott, a segélykonvojok bejutására vonatkozó 113 kérelem alig több, mint 10 százalékát fogadták el. További 10 százalék esetében az Aszad-kormány elvi beleegyezését adta, ám a jóváhagyás végül elmaradt. Bizonyos műveletekkel biztonsági okokból az ENSZ-nek kellett felhagynia.

Fél millióan élnek ostromgyűrűben

A világszervezet illetékese szerint a helyzet különösen a nehezen megközelíthető, vagy a hadviselő felek által ostromlott területeken súlyos. Az ENSZ az idei év első negyedévére 46 ilyen övezetbe kért bebocsátást, de mindeddig nem kapott erre engedélyt.

AZ ENSZ segélyszállítmányai 1,7 millió emberen segíthetnénekForrás: Anadolu Agency/Bassem El Shami

O'Bien hangsúlyozta, hogy a segélykonvojok szállítmányai 1,7 millió embert menthetnének meg. Elmondta, hogy 4,6 millió szíriai él nehezen megközelíthető, 486 700 pedig ostromlott övezetben. Közülük 274 200 embert a kormányerők, 12 500-at lázadó csoportok, további 200 ezret pedig az Iszlám Állam fegyveresei zártak körül.

Duplájára nőttek az élelmiszerárak

A hadviselő felek által támasztott akadályok miatt az ENSZ a nehezen megközelíthető területeken a civil lakosság alig 10, az ostromlott területeken pedig csak az 1 százalékát volt képes ellátni. O'Brien sürgette, hogy a felkelők kezén lévő, Damaszkuszhoz közeli Madája város lakossága orvosi segítséget kaphasson.

Ertharin Cousin, a Világélelmezési Program (WFP) igazgatója emlékeztette a Biztonsági Tanácsot arra, hogy az érintett területek több mint fele már három éve áll ostrom alatt, amit botrányosnak nevezett. Rámutatott, hogy a Damaszkusz környéki településeken az élelmiszerek ára duplája vagy a háromszorosa a fővárosinak.