Szigorítják a kiutasítási szabályokat a németek

Vágólapra másolva!
Elfogadta a német kormány a külföldi bűnözők kiutasítására vonatkozó szabályok szigorítását. A szilveszteri támadások miatt keményítenének be.
Vágólapra másolva!

A német kormány a szerdai ülésén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a külföldi bűnözők kiutasítására vonatkozó szabályok szigorításáról szóló javaslatát, amelyet a 12 tartományban szilveszterkor, túlnyomórészt külföldiek által nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások miatt dolgozott ki.

Három év helyett egy év a határ

A törvénymódosító javaslat szerint ki kell utasítani mindazon külföldieket, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek

  • szexuális bűncselekmény,
  • élet vagy testi épség,
  • illetve tulajdon ellen sorozatban vagy erőszak alkalmazásával elkövetett bűncselekmény,
  • vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt, függetlenül a büntetés időtartamától és attól, hogy letöltendő vagy felfüggesztett-e a büntetés.

Eddig legalább egy év szabadságvesztés büntetés esetén kellett kiutasítani az ilyen típusú bűncselekményt elkövető külföldieket.

A kormány továbbá javasolja, hogy az eddigi három év helyett egy év letöltendő szabadságvesztés legyen az a határ, amely felett egy elítélt menekült esetében megvonják a menekültstátust, illetve menedékkérőtől megvonják a menekültstátus megszerzésének lehetőségét, és az ország elhagyására kötelezik.

Eddig 35 gyanúsított

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint szilveszter éjjel a 16 tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális molesztálások és rablások, és nők sérelmére elkövetett szexuális molesztálással súlyosbított rablások.

Az eddig azonosított több mint 50 feltételezett elkövető néhány kivételtől eltekintve külföldi, többségük észak-afrikai.

A legtöbb eset Észak-Rajna-Vesztfáliában, illetve a tartomány legnépesebb városában, Kölnben történt, ahol a városi ügyészség szerdai összesítése szerint 945 feljelentést tettek.

Összesen 559-en számoltak be szexuális támadásról.

A hatóságok eddig 35 gyanúsítottat azonosítottak, és egy ügyben emeltek vádat, egy tunéziai és egy marokkói férfit rablással vádoltak meg.

A kölni rendőrség valamennyi gyanúsítottat kitiltotta a februári nyilvános farsangi rendezvényekről, és rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül a karneváli szezonra.