Tömegmészárlásra készült egy 23 éves férfi

2016.01.27. 08:43

Letartóztattak egy huszonhárom éves fiatalembert a wisconsini Milwaukee városában, mert a gyanú szerint tömegmészárlásra készült a város szabadkőműves templomában - közölték amerikai illetékesek.

A 23 éves Samy Mohamed Hamzeh-t a Szövetségi Nyomozó Iroda csalta tőrbe. Az FBI álügynökeitől a fiatal férfi két, hangtompítóval ellátott automata fegyvert vásárolt, amikor elfogták.

Szeptember óta követték

A szövetségiek szeptember óta figyelték és követték Hamzeh-t, aki - egyik informátoruk szerint - tavaly októberben még Ciszjordániába készült, hogy ott izraelieket öljön meg, de később megváltoztatta a terveit, és az Egyesült Államokban tervezett merényletet. Az FBI két fedett ügynöke - az iszlám hívének és harcosának mondva magát - a férfi bizalmába férkőzött, ezért ő részletesen megosztotta velük a terveit, sőt, a két FBI-ügynök úgy tett, mintha aktívan részt akarna venni a gyilkos akcióban.

Samy Mohamed HamzehForrás: FBI

30 embert akart megölni

A Szövetségi Nyomozó Iroda kedden este vérfagyasztó részleteket hozott nyilvánosságra a titokban rögzített beszélgetésekből. Ezekből kiderült, hogy Hamzeh legalább harminc embert akart megölni, és a nyilvánosságra hozott hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta: ha ez sikerül, akkor "boldog leszek, száz százalékig boldog, mert erre az egész világ odafigyel majd". A tervezett terrorakciót állítólag azzal próbálta "igazolni", hogy azzal a muszlim vallást védelmezné.

A hatóságok nem közölték, hogy Hamzeh amerikai állampolgár-e. Törvénytelen fegyverviselésért és regisztrálatlan lőfegyver birtoklásáért emeltek vádat ellene.