Vágólapra másolva!
Robbantott egy öngyilkos merénylő a jemeni elnök ádeni palotája közelében. A robbanásban nyolc ember meghalt, 12-en megsebesültek - közölte az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint a merénylő az al-Masik palota egyik külső kapujánál hozta működésbe az autójába rejtett pokolgépet, egy helyi illetékes szerint a palota épületétől mintegy 500 méterre. A támadásnak polgári áldozatai is vannak. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A jemeni államfő a merénylet idején a palotában tartózkodott.

Nem ez volt az első

A támadás célpontja az ádeni kormányzó lehetett, aki a merénylet elkövetésekor érkezett a rezidenciához. A tisztviselő ellen már január 5-én is merényletet kíséreltek meg a dél-jemeni kikötővárosban.

Áden térségének előző kormányzóját tavaly decemberben ölték meg.

Az akkori merénylet elkövetését szintén az Iszlám Állam vállalta magára.

Hónapokra elhagyta az országot

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő, Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette kormánnyal. Háled Bahah jemeni miniszterelnök és a kabinetjének tagjai

hétfőn tértek vissza Ádenbe, miután egy korábbi merénylet miatt a kormány hónapokra kénytelen volt elhagyni az országot.

A Jemenben folyó harci cselekmények következtében eddig mintegy hatezren haltak meg, köztük 2800 civil, és csaknem 2,4 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.