Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik szerelőjét azzal gyanúsítják, hogy pokolgépet juttatott a Sínai-félsziget légterében október végén darabokra szakadt orosz utasszállító repülőre - jelentette pénteken a Reuters brit hírügynökség az ügyben jártas forrásokra hivatkozva.

A továbbra is érvényes hivatalos egyiptomi álláspont szerint semmi nem bizonyítja, hogy terrortámadás okozta volna a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság gépét ért katasztrófát, amely során a fedélzeten tartózkodó mind a 224 ember életét vesztette. Hírügynökségi források szerint az őrizetbe vett gépész unokatestvére másfél éve csatlakozott Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Utasították, hogy tegye a gépre

"Miután az Iszlám Állam megtudta, hogy az egyik tagjának van egy rokona, aki a sarm-es-sejki repülőtéren dolgozik, a szervezet egy kézitáskában eljuttatott hozzá egy pokolgépet" - mondta a hírügynökség egyik forrása, aki szerint a férfit arra utasították, hogy "ne tegyen fel kérdéseket, csak helyezze a bombát a gépre".

Egyiptomi szakértők a roncsok között 2015. november 1-jénForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Nem indult még eljárás

Egy másik forrás szerint két rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy a biztonsági ellenőrzésnél "szemet hunytak a dolog felett". Mint mondta, fennáll annak a lehetősége is, hogy "egyszerűen csak nem végezték jól a dolgukat". Mindkét forrás azt mondta, hogy eddig egyik gyanúsított ellen sem indult eljárás.

Tagadják a letartóztatást

A Vörös-tenger parti üdülőváros repülőterének egyik magas rangú biztonsági tisztségviselője ugyanakkor kizárta, hogy a légikikötő bármely munkatársának köze lehet a terroristákhoz, és arra emlékeztetett, hogy mindenkit személyesen kivizsgáltak, és leellenőrizték az alkalmazottak családtagjait is. Nem dolgozhat egyik repülőtéren sem olyan alkalmazott, akinél felmerül annak a jele, hogy szimpatizál a szélsőségesekkel" - mondta. Mind az EgyptAir, mind a belügyminisztérium biztonsági tisztségviselői tagadták, hogy bárkit őrizetbe vettek volna az üggyel kapcsolatban.

Hat embert azonosítottak

Ugyancsak pénteken egyiptomi lapok azt írták, hogy az orosz sajtó szerint az orosz és az egyiptomi hírszerző szervek azonosítottak hat embert, akiknek közük lehet a gép felrobbantásához. A kormányközeli Live News hírportál szerint a titkosszolgálatok egy poggyászkezelőt gyanúsítanak azzal, hogy a felszállás előtt a gép rakodóterébe rejtett egy pokolgépet. Korábbi, ugyancsak orosz sajtójelentések szerint a robbanószerkezet az utastér egyik ülése alatt léphetett működésbe. A feltételezett tettes a Live News szerint rögtön ezután elhagyta az országot, és Törökország felé vette útját.

Mélyütés a turizmusnak

A légi katasztrófa végzetes hatással volt az egyiptomi gazdaság számára nélkülözhetetlen idegenforgalomra, amely a 2011-es forradalmat követő mélyrepülés után idén újra javuló tendenciát mutatott. Rossz fényt vetne továbbá Egyiptomra, ha bebizonyosodna az Iszlám Állam azon állítása, amely szerint a dzsihádisták "szedték le a gépet az égről", mivel az megkérdőjelezné azokat a kairói kijelentéseket, amelyek szerint képesek szavatolni az országba látogatók biztonságát.