Líbia lehet a nyugati hatalmak következő célpontja

klímacsúcs
Az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye arról, ahogyan Obama elnök a terrorizmus kérdését kezeli.
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam egyre jobban megveti a lábát a káoszba süllyedt Líbiában, nyugati sajtóértesülések szerint Líbia lehet a nyugati hatalmak következő célpontja a terrorista szervezet elleni harcban.
Vágólapra másolva!

Francia és brit sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország már hónapok óta készül légicsapásokra az Iszlám Állam ellen Líbiában. Így már 2015 novemberétől a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetéről felszálló Rafale típusú vadászbombázók végeztek felderítést Líbia felett, miközben Szíria irányába tartottak bevetésre. Sőt, az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap szerint

a harci gépek január elején csapásokat is mértek a terrorszervezet líbiai állásaira.

Líbiai források szerint a francia légierő bombázta a dzsihadistákat, Párizs azonban nem reagált a hírekre.

Az amerikai elnök is Líbiáról beszélt

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön "erőteljesebb fellépést" követelt a szélsőségesek elleni harcban a polgárháborús Líbiában és más, a dzsihadisták által veszélyeztetett országokban is.

Az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye arról, ahogyan Obama elnök a terrorizmus kérdését kezeli Forrás: AFP/ALAIN JOCARD/Alain Jocard

Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök múlt pénteken tett nyilatkozatában határozott katonai fellépést sürgetett a terrorszervezet terjeszkedésének megfékezésére az észak-afrikai államban. Peter Cook, a Pentagon szóvivője mindamellett szerdán azt is elmondta, hogy az Iszlám Állam líbiai terrorfenyegetésére Washington a

is vizsgál.

Polgárháborúba süllyedt Líbia

Líbia Moammer Kadhafi diktátor halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, az ország ellenőrzéséért különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az Iszlám Állam, amely ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott.

Líbia polgárháborúba süllyedt, ráadásul egyre nagyobb befolyást szerez az Iszlám Állam Forrás: AFP/Abdullah Doma

Az országban a múlt hónapban kötött békemegállapodást a nemzetközileg elismert kormány és a fővárost, Tripolit uraló iszlamista fegyveres szövetség.

A külföldi katonai támogatás vélhetően csak abban az esetben lenne kivitelezhető, ha megkezdődne az egyezség végrehajtása

és ennek részeként felállna a nemzeti egységkormány Líbiában.

Az Iszlám Állam tavaly megszilárdította pozícióját a polgárháborús országban, és teljes mértékben uralma alá a Földközi-tenger partján fekvő Szirtet. Idén január 4-én a milícia bejelentette, hogy elfoglalta az onnan körülbelül 100 kilométerre keletre fekvő Bin-Dzsavád kikötővárost. A stratégiai fontosságú város Líbia "Olajfélholdnak" nevezett régiójának kapujában fekszik.

Bin-Dzsavád bevétele után a terrorcsoport azonnal támadást intézett a térség két fontos olajkikötőjéhez, esz-Szidrhez és Rász-Lanúfhoz közeli olajterminálok ellen. Bár a fegyvereseket sikeresen visszaverték, az olajipari létesítményeknél napokkal később is hatalmas tüzek pusztítottak.

A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozóról szálltak fel a felderítők Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A nyugati katonai koalíció attól tart, hogy az Iszlám Állam ellenőrzése alá kerülhetnek a Bengázitól délre elterülő olajmezők is, és ezzel a terroristák kiterjeszthetik hatalmukat déli irányba, az ország határain túlra is.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter korábban elmondta, hogy az Iszlám Állam Szíriát és Irakot követően Líbiában is meg akarja vetni a lábát.

A szervezet kiképzőközpontokat épít támogatóinak, és szívesen fogad soraiba külföldi harcosokat,

ahogy tette ezt korábban Irakban és Szíriában is. Ezen felül a dzsihadisták a helyi gazdaság feletti ellenőrzést is meg akarják kaparintani és adók kivetésével is próbálkoznak. Szerinte az Egyesült Államok nem szeretné, ha a helyzet úgy alakulna, mint Szíriában és Irakban.

Moamer Kadhafi, Líbia korábbi diktátora Forrás: AFP/Joseph Eid

Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja szerint

hiba volt, hogy Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es bukása után a nyugat nem támogatta az észak-afrikai államot.

A világszervezet megbízottja figyelmeztetett az Iszlám Állam térnyerésére a térségben. Szerinte, ha a dzsihadisták összefognak a nigeri és csádi terrorszervezetekkel, akkor nagyon nehéz lesz őket visszaszorítani. Kobler elmondta: szeretné elkerülni, hogy "Líbiából ne váljék a jövő Szíriája", ugyanakkor úgy véli nem maradt sok idő.

Az Iszlám Állam saját közlése szerint Abu al-Katani "emírt" küldte Líbiába. Francia sajtóértesülések azt mondják, hogy a dzsihadisták Észak-Afrika "kalifájának" készülnek kikiáltani őt. Egyelőre nem tudni hány harcost tud kiállítani a terrorszervezet Líbiában.

A jelentések az Iszlám Állam háromezer fegyvereséről tudnak, akik helyben toboroznak és további harcosokat képeznek ki.

Szakértők többszörösére becsülik a szélsőségesek által toborozható harcosok számát.