Készültségben a török légierő

2016.01.31. 13:36

Narancssárga riasztás lépett életbe a török légierő több támaszpontján, a készültség értelmében a pilóták engedély nélkül lőhetnek a határsértő vadászgépekre.

A vezérkar azután adta ki a parancsot, hogy a török külügyminisztérium szombati közleménye szerint egy Szu–34-es orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken megsértette Törökország légterét a szíriai határnál.

Amerika kiállt a törökök mellett

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a határsértés a térségbeli válság fokozása Oroszország részéről. "Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel" - idézik a török lapok az államfő szavait. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az amerikai védelmi minisztérium kiállt a NATO-tag Törökország mellett, a Pentagon szerint is megsértette egy orosz gép a török légteret pénteken.

Szu–24-es orosz vadászbombázó - Képünk illusztrációForrás: Wikipedia/Alexander Mishin

Putyin a tűzzel játszik

Az Aksam című török napilap szerint Putyin orosz elnök a "tűzzel játszik". Az újság címlapján szereplő szófordulat Erdogan tavaly novemberi kijelentését idézi vissza, miután a török légierő többszöri figyelmeztetést követően lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai határ közelében. Az Aksam tudni véli, hogy a török védelmi minisztérium nagy számban rendelt F-16-osokat a délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban fekvő 8-as számú fő légi támaszpontra.

Készenlét több bázison

A Vatan című ellenzéki napilap arról ír, hogy a riasztás az Amasya, az Ankara, a Balikesir és a Malatya tartományokban található légibázisokon is érvényben van, amelynek értelmében a védelmi erőknek "minden pillanatban mindenre készen kell állniuk". Az újság feltételezése szerint az orosz vadászbombázó vagy azután sértette meg a török légteret, hogy Szíriában Azaz város környékén felderítő repülést tett, vagy miután Aleppótól északra csapást mért a Bassár el-Aszad szír elnök mérsékelt ellenzékének tekinthető csoportokra.

Erélyes tiltakozás

A török külügyminisztérium még péntek este bekérette Oroszország ankarai nagykövetét, hogy kifejezze "erélyes tiltakozását". Moszkvában szombaton cáfolták, hogy légtérsértés történt volna. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője továbbá "minden alapot nélkülöző propagandának" minősítette az ankarai külügyminisztérium közleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK