Rengeteg halott a damaszkuszi robbantások után

szíria, robbantás
Damaszkusz, 2016. január 31. Kiégett autóroncs Damaszkuszban 2016. január 31-én, miután merénylők három pokolgépet robbantottak egy síita szentélynél, a szíriai főváros főként síiták lakta Szajjida Zainab külvárosi negyedében. A merényletben több mint hatvan ember életét vesztette, mintegy százan megsebesültek. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Vágólapra másolva!
Legalább negyvenöt ember meghalt és több mint százan megsebesültek három robbantásos merényletben a szíriai főváros, Damaszkusz főként síiták lakta külvárosi negyedében. A korábbi hírek két merényletről szóltak.
Vágólapra másolva!

A szíriai állami média szerint a Damaszkusz déli, Szajjida Zainab külvárosi negyedének mecsetében lévő síita szent helynél, Mohamed próféta unokájának mauzóleumánál egy gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd amikor a mentők a helyszínre érkeztek két öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát a sebesülteken segíteni igyekvő tömegben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) negyvenhét halálos áldozatról számolt be, és figyelmeztetett, hogy számuk nőhet, mert sok sebesültnek súlyos az állapota. Egy internetes közlés szerint a merénylők az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet emberei voltak.

A mauzóleum fontos zarándokhely a síiták számára, ugyanakkor a szélsőséges szunniták elutasítják az ilyen jellegű emlékhelyeket.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és más szélsőséges iszlamista csoportok ahol tudják, rombolják az ideológiájukkal ellenkező műemlékeket.

Kiégett autóroncs Damaszkuszban Forrás: MTI/EPA/Juszef Badaui

A Szajjida Zainabban lévő szentélynél az utóbbi években többször is követtek már el robbantásos merényleteket.

Az ENSZ-különmegbízottal találkozott a szíriai ellenzék

Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával találkoztak vasárnap Genfben a szíriai ellenzék képviselői

- hangsúlyozta Szálem Muszlit ellenzéki szóvivő a találkozó után.

Az ellenzék képviselői ugyanakkor nyomatékosították: addig nem hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni a damaszkuszi rezsim küldötteivel, amíg nem látják a kormány elkötelezett szándékát a szíriai humanitárius helyzet javítására.

A különmegbízott a találkozó után kijelentette, hogy derűlátó.

"Ez egy olyan történelmi lehetőség, amelyet nem szalaszthatunk el" - mondta Mistura az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) szállásáról távozóban.