Ismeretlen mesterlövész öli az Iszlám Állam vezetőit

2016.02.01. 16:31

Egy ismeretlen mesterlövész az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőire vadászik Líbia tengerparti városában, Szirtben.

A De Morgen nevű belga lap helyi forrásokra hivatkozva azt írta, a mesterlövész január 13. és 23. között az Iszlám Állam líbiai szárnyának három vezetőjével végzett: 13-án a szudáni Hamad Abdel Hádit, 19-én Hádi helyettesét, Abu Mohammed al-Dervánit, 23-án Abdulláh Hamad Anszári befolyásos műveleti parancsnokot ölte meg. 

A belga lapnak nyilatkozó források a mesterlövész professzionalizmusáról számoltak be. A dzsihadistákat olyan övezetekben érte utol a vég, amelyeket teljesen biztonságosnak gondoltak, a találatok halálosan pontosak voltak, és a fegyveresek nem tudták beazonosítani, hogy a lövés merről jött. 

Líbiában azután alakultak ki kaotikus állapotok, hogy az "arab tavasz" részeként 2011 februárjában kezdődött felkelés francia és brit katonai támogatással megdöntötte Moammer Kadhafi diktátor hatalmát. Ezt követően több fegyveres csoport küzdött az ország ellenőrzéséért, majd tavaly Szirtben megvetette lábát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet. 

Az országban 2014 óta két kormány és két rivális parlament működik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK