Megkerültek a tavaly Libanonban eltűnt csehek

Qassam rakéta Hamas Hamasz  Jamaa Islamiya palesztin Libanon
A man holds a mock Qassam rocket during a rally organised by Lebanese and Palestinian supporters of the Islamist movement Hamas and the Islamic Group, Jamaa Islamiya in solidarity with Palestinians in the Gaza strip where Hamas is engaged in a major confrontation with the Israeli army on July 11, 2014 in the southern Lebanese city of Sidon. Two Palestinians were killed in an Israeli strike, raising the toll in four days of violence to 100, Gaza health ministry spokesman Ashraf al-Qudra said. AFP PHOTO / MAHMOUD ZAYYAT
Vágólapra másolva!
Kiszabadult és rendben van az az öt cseh állampolgár, aki tavaly júliusban tűnt el Libanonban - közölte a cseh külügyminisztérium hétfőn este Prágában.
Vágólapra másolva!

A cseh hatóságok rövid időn belül külön repülőgépet küldenek Libanonba, hogy az öt személyt hazaszállítsák. Tekintettel az ügyben folyamatban lévő vizsgálatokra, a cseh külügy semmiféle további részletet nem hozott nyilvánosságra. Az öt cseh állampolgár tavaly július 18-án tűnt el Libanon keleti részén, a szír határ közelében. Egy elhagyott taxiban a libanoni rendőrség megtalálta a csehek útleveleit, bankkártyáit és videókameráit.

Az akkori prágai közlés szerint a hírt elsőként a bejrúti The Daily Star című napilap jelentette, amely szerint nem volt kizárható, hogy

a 25 és 47 év közötti cseh állampolgárokat elrabolták. Mindannyian előzőleg többször jártak már Libanonban.

Az emberrablók közölték: ha Prága szabadon engedi al-Fajadot és két társát, a csehek is szabadlábra kerülnek (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Mahmoud Zayyat

A libanoni és a prágai sajtó szerint a csehek eltűnése összefüggésbe hozható egy 2014-ben Prágában őrizetbe vett libanoni férfi, bizonyos al-Fajad esetével. Az eltűnt cseheket ugyanis al-Fajad testvére szállította a Bekaa-völgyben taxival. Az öt eltűnt közül az egyik védőügyvéd, aki al-Fajad és két elefántcsontparti társának tavalyi ügyében a libanoni férfit védte, a másik cseh tolmács, ketten újságírók, akik tavaly riportot készítettek az al-Fajad-ügyről, míg az ötödik egy cseh biztonsági szakértő, aki korábban Afganisztánban szolgált.

A Prágában őrizetben tartott al-Fajadot és két társát az Egyesült Államok terrorizmussal vádolja. Washington szerint fegyvereket próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. Csehország mindazonáltal egyelőre nem adta ki az Egyesült Államoknak a három férfit.

A sajtó nem zárta ki, hogy

a Libanonban eltűnt cseheket ki akarták cserélni a Prágában fogva tartott al-Fajaddal

. Bár az illető prágai ügyvédje és családja is cáfolták ezt a feltételezést a cseh sajtó a napokban olyan érteüléshez jutott, amely megerősíteni látszik a feltételezést. E szerint az ismeretlen libanoni csoport tavaly ősszel emailt küldött a cseh hatóságoknak, amelyben közölte: ha Prága szabadon engedi al-Fajadot és két társát, a csehek is szabadlábra kerülnek. Hivatalosan egy ilyen üzenet létezését nem erősítették meg, de nem is cáfolták.