Kiszabadult és rendben van az az öt cseh állampolgár, aki tavaly júliusban tűnt el Libanonban - közölte a cseh külügyminisztérium hétfőn este Prágában.

A cseh hatóságok rövid időn belül külön repülőgépet küldenek Libanonba, hogy az öt személyt hazaszállítsák. Tekintettel az ügyben folyamatban lévő vizsgálatokra, a cseh külügy semmiféle további részletet nem hozott nyilvánosságra. Az öt cseh állampolgár tavaly július 18-án tűnt el Libanon keleti részén, a szír határ közelében. Egy elhagyott taxiban a libanoni rendőrség megtalálta a csehek útleveleit, bankkártyáit és videókameráit. 

Az akkori prágai közlés szerint a hírt elsőként a bejrúti The Daily Star című napilap jelentette, amely szerint nem volt kizárható, hogy a 25 és 47 év közötti cseh állampolgárokat elrabolták. Mindannyian előzőleg többször jártak már Libanonban. 

Az emberrablók közölték: ha Prága szabadon engedi al-Fajadot és két társát, a csehek is szabadlábra kerülnek (Képünk illusztráció)Forrás: AFP/Mahmoud Zayyat

A libanoni és a prágai sajtó szerint a csehek eltűnése összefüggésbe hozható egy 2014-ben Prágában őrizetbe vett libanoni férfi, bizonyos al-Fajad esetével. Az eltűnt cseheket ugyanis al-Fajad testvére szállította a Bekaa-völgyben taxival. Az öt eltűnt közül az egyik védőügyvéd, aki al-Fajad és két elefántcsontparti társának tavalyi ügyében a libanoni férfit védte, a másik cseh tolmács, ketten újságírók, akik tavaly riportot készítettek az al-Fajad-ügyről, míg az ötödik egy cseh biztonsági szakértő, aki korábban Afganisztánban szolgált.    

A Prágában őrizetben tartott al-Fajadot és két társát az Egyesült Államok terrorizmussal vádolja. Washington szerint fegyvereket próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. Csehország mindazonáltal egyelőre nem adta ki az Egyesült Államoknak a három férfit. 

A sajtó nem zárta ki, hogy a Libanonban eltűnt cseheket ki akarták cserélni a Prágában fogva tartott al-Fajaddal. Bár az illető prágai ügyvédje és családja is cáfolták ezt a feltételezést a cseh sajtó a napokban olyan érteüléshez jutott, amely megerősíteni látszik a feltételezést. E szerint az ismeretlen libanoni csoport tavaly ősszel emailt küldött a cseh hatóságoknak, amelyben közölte: ha Prága szabadon engedi al-Fajadot és két társát, a csehek is szabadlábra kerülnek. Hivatalosan egy ilyen üzenet létezését nem erősítették meg, de nem is cáfolták.