Vágólapra másolva!
Robbanás rázta meg hétfőn Kabul belvárosát: egy öngyilkos merénylő egy rendőrségi épületnél robbantotta fel magát, a belügyminisztérium közlése szerint a terrortámadásnak legalább húsz halálos és huszonkilenc sebesült áldozata van.
Vágólapra másolva!

Adzsub Zalangi afgán belügyminiszter-helyettes az egyik közösségi oldalon azt közölte, hogy az áldozatok többsége civil. Bazír Mudzsahid, a kabuli rendőrség szóvivője szerint a halottak között két rendőr is van. Nadzsib Danis belügyi szóvivő elmondta, hogy a merénylő a Kabul nyugati részén található afgán nemzeti polgárőrség (ANCOP) kapujában robbantotta fel magát kora délután. Az épület előtt vezető út az egyik legforgalmasabb a fővárosban.

A robbantás idején a Kabulban villámlátogatáson lévő - és elsősorban a rendkívüli mértékben megnövekedett számú afgán menedékkérők ügyében egyeztető - Thomas de Maiziere német belügyminiszter a detonáció helyszínétől néhány kilométerre lévő német nagykövetségen tartózkodott. A miniszter az elutasított afgán menedékkérők mielőbbi hazatérését szorgalmazza, és ennek érdekében pénzügyi ösztönzőket is elképzelhetőnek tart.

Az áldozatok közül kettő rendőr, a többiek civilek.

A támadásban legkevesebb tíz ember életét vesztette, húsz megsebesült Forrás: AP/Rahmat Gul

A támadás elkövetőiként pár órával később a tálibok jelentkeztek. A tálib felkelők az utóbbi időben több hasonló öngyilkos merényletet is elkövettek, miközben az afgán kormány megbékélésre törekszik velük. A merényletet egy Kunduz tartományból származó férfi hajtotta végre - derült ki a tálibok szóvivőjének közleményéből, amely szerint a támadó "vértanúhalálra vágyott".

A szélsőségesek az öngyilkos merényletek mellett a főváros infrastruktúráját is támadják. Az afganisztáni villamosenergia-hálózat egyik csomópontja ellen a múlt héten elkövetett támadás miatt Kabulban csak a nap hat órájában van áram, az áramszolgáltatás helyreállítását célzó munkálatok pedig a rossz időjárás, valamint a szélsőségesek tevékenysége miatt nem haladnak - közölte hétfőn a nemzeti áramszolgáltató egyik illetékese.